Poljoprivrednik je našim novcima uvezao respiratore koji – ne valjaju

Pošiljka s respiratorima | Foto: Fena
Pošiljka s respiratorima | Foto: Fena

Tužiteljstvo BiH danas je priopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje, prenosi Klix.

“Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne terapije”, priopćeno je iz državnog tužiteljstva, prenosi Klix.

Tim tužitelja Tužiteljstva BiH, od početka rada na predmetu, 4. svibnja ove godine, kada je tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo je niz potrebnih radnji na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama, s kojima radi na predmetu.


Ovaj podatak dao je konačno odgovor na pitanje na koje iz FUCZ-a i “Srebrene maline” danima nisu željeli odgovoriti – za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori koji su plaćeni 10,5 milijuna KM.

Od početka se špekuliralo da su ovi respiratori namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u kliničkim centrima i bolnicama.

Bild.ba

Previous articleVatrena Čapljinka se snimila gola, dobila svakakve ponude, fanovi vrište
Next articleHrvatska BiH poslala pomoć vrijednu 300 tisuća maraka