Poslušajte govor Ante Prkačina posvećen Hrvatima u BiH: Na pregovore idemo svjesni da nećemo ništa napraviti

"Zoran Milanović nije nešto pobožan, ali kao da je iz evanđelja govorio o sarajevskoj čaršiji i Dodiku."

Screenshot

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, govorio je u srijedu na samom početku sjednice Sabora RH o Ukrajini i Bosni i Hercegovini.

Ukrajina je, kaže Prkačin na početku, problem planeta, problem epohe.

“Međutim, ja i mi na njega ne možemo utjecati gotovo nimalo. U BiH događaju se iznimno značajne stvari. To su povijesne stvari na koje Hrvatska može utjecati. Mislim da je vrijedno o tome progovoriti posebno zato što je hrvatska politika progledala u zadnje vrijeme, kaže dodajući da je ponašanje i postupanje prema Hrvatima puno bolje.”

Potom nastavlja: “Ali, još uvijek kasnimo dva koraka, za dvije oktave smo niski. Počet ću sa serijom promašenih pokušaja da se predstavnici hrvatskih i bošnjačkih naroda u BiH dogovore oko izmjena Izbornog zakona. Nema šanse, ne prolazi. Najavljen je novi, skoriji sastanak u Bruxellesu. Može proći jedino onda ako hrvatska politika bitno promijeni način rada i taktiku te političke borbe.”


Nema šanse, ističe, da bi Bošnjaci prihvatili izmjene Izbornog zakona i na taj način Hrvatima dali jednakopravnost.

“Bolje i preciznije reći, vratili jednakopravnost koju su Hrvati, koju smo mi izvornim Daytonom imali, dok nam hulje iz međunarodne zajednice, izlobirane od bošnjačkog elementa, nisu uzeli temeljna prava po Daytonu. Dakle, konstitutivnost i mogućnost da biramo svoje legitimne predstavnike”, pojašnjava saborski zastupnik.

Što sada treba, upitao je.

“Ovo je ozbiljan prijedlog. Treba promijeniti taktiku da se s Bošnjacima ostane pregovarati, da ne dođemo u nemilost međunarodne zajednice. Međutim, na te pregovore idemo svjesni da nećemo ništa napraviti. Kao što Bošnjaci ne žele da se ništa napravi, a mi ćemo biti svjesni da se napraviti ništa neće, a svu energiju preusmjerit ćemo prema međunarodnoj zajenici jer njezin interes je u ovome trenutku, za BiH, pojačan. Njezina moć je velika. S druge strane, trebamo se okrenuti prema međunarodnoj zajednici zbog činjenice da je ona isključiv krivac za ono što se događa u BiH, a to je potpuni politički kolaps, potpuni kolaps administracije i upravljanja državom i tako dalj”e, govori Prkačin.

Skrenuo je, naglašava, pažnju na tri srpske varijante.

“Tražim da hrvatska politika vrlo ozbiljno razgovara s bosanskim Srbima. Rekao sam da postoje tri srpske varijante. Jedini Srbi koji bi trebali biti izniman interes hrvatske politike su bosanski Srbi jer su oni od istog neprijatelja. Otvoreno kažem, od istog neprijatelja – velikobošnjačkog unitarizma, tlačeni kao i mi”, navodi.

Veli da nije slučajno spominjao Milorada Dodika.

“Nisam slučajno apostrofirao neke hrvatske političare, pa i predsjednika države koji je ipak za korak dalje otišao. Ono što je rekao o Dodiku, sarajevskoj čaršiji i poziciji Hrvata u BiH, iako Zoran Milanović nije nešto pobožan, ali kao da je iz evanđelja govorio o sarajevskoj čaršiji i Dodiku. Lijepo je rekao da se s Dodikom lako dogovoriti – ne oko podjele BiH – već oko organizacije života u BiH.”

Potom se obratio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

“I Vi i predsjednik Republike i predsjednik Vlade (Andrej Plenković) morate uzeti stvar u svoje ruke”, poručio je.

SOURCEBild.ba
Previous articleDolina Neretve i južni Jadran jedinstveni turistički biseri
Next articleDinamo je zainteresiran za Austrijanca koji nosi ime legende ‘Vatrenih’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments