Posušje: Troškovi poljoprivrednicima porasli i preko sto posto. HSS predložio inicijativu za pomoć

Naglasio je nužnost da se bar na općinskoj razini dodatno pomogne poljoprivrednicima.

Na danas održanoj 13. sjednici općinskog vijeća općine Posušje, vijećnik HSS BiH Šušnjar uputio je inicijativu općinskom vijeću za pomoć poljoprivrednicima. Razlog inicijative koji je vijećnik naveo su ogromna poskupljenja poljoprivrednih potrepština.

„Ovogodišnja proljetna sjetva je u tijeku. Države zatvaraju granice za izvoz, a mineralno gnojivo je sve skuplje. Globalno imamo poskupljenje svih inputa: od sadnog materijala do goriva. Odlukom Doma naroda da ne razmatra izmjene Zakona o akcizama, izgubili smo posljednju nadu da će netko umanjiti troškove proljetne sjetve“, istaknuo je vijećnik Šušnjar u uvodu inicijative. Istaknuo je i da se sva poskupljenja koja su se dogodila se tiču direktno poljoprivrednika. „100 kg umjetnog gnojiva u trgovinama ove godine košta 170km, a prošle godine je bilo oko 50km. Druga vrsta gnojiva koja je sad oko 250km, prošle godine je bila oko 80 km, što je povećanje troškova od oko 250% pa sve do 300% ovisno od vrste gnojiva. Troškovi sjetve su porasli preko 100%. Tako smo prošle godine za 1 hektar ili 10 duluma posijane površine trebali izdvojiti 1000 km, a ove godine troškovi rastu do 2000 km. Stočna prehrana je enormno skupa za prehranu stoke. Predviđa se da će za dvije godine biti i nestašica žita. Za razliku od brašna, žito se može skladištiti preko dvije godine“, kazao je vijećnik Šušnjar u danas predloženoj inicijativi.

Istaknuo je da ni povećanje cijena goriva nikako ne ide na ruku poljoprivrednicima.

„Kod nas u BiH nije ni zakonski uređen pojam „plavog dizela”. Litra dizela nazad dvije godine je bila 1,90 KM, danas je preko 3 KM. Farmer plaća punu cijenu dizela. To je neopravdano, jer naši traktori plaćaju akcize za puteve, iako se uglavnom kreću po parcelama gdje nisu sudionici u prometu, a plaćanjem registracije plaćaju i cestarinu. Također, traktori i poljoprivredni strojevi potroše 100 litara goriva za par sati rada“, kazao je vijećnik Šušnjar.

Šušnjar smatra da novčani poticaji koji sada nude općina Posušje i županija, a koji su i ove godine na razini dosadašnjih godina, u novonastaloj situaciji nikako nisu dovoljni. „Općina Posušje je raspisala javni poziv za sufinanciranje u poljoprivredi koji je trajao do 28. veljače ove godine. Međutim taj javni poziv je raspisan prije samog rata u Ukrajini i nitko se nije nadao ovakvom poskupljenju materijala u samo mjesec dana. Također, moram naglasiti da je u proračunu općine Posušje za 2022. godinu stavka za poljoprivredu samo 50. 000 km. To je premalo!“, kazao je vijećnik.


Vijećnik je također istaknuo da Ministarstvo gospodarstva ŽZH u proračunu za 2022. godinu je u stavkama za potporu u poljoprivredi i gospodarstvu predvidio skoro 4 milijuna maraka (tekući prijenosi za objekte vodnog gospodarstva 1 milijun km, ruralni razvoj s podračuna 700 000 km, poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji 1 milijun i 700 tisuća km, poticaji za razvoj gospodarstva 500 tisuća itd.), te da, predpostavlja, Posušju od toga pripada četvrtina.

Naglasio je nužnost da se bar na općinskoj razini dodatno pomogne poljoprivrednicima.

„Zbog svega navedenog, općina Posušje mora hitno naći nova sredstva potpore za poljoprivredu i raspisati novi javni poziv ili proširiti postojeći na način da će isti uključivati sufinanciranje kako naših OPG-ova tako i fizičkih osoba poljoprivrednika s minimalno 30% za troškove nabavke sjemena žita i mineralnog gnojiva za proljetnu sjetvu. Stoga tražim ispred HSS-a kao stranke čiji je primarni interes zaštita seljaka, pogotovo u ovo turbulentno vrijeme, da se općina Posušje hitno angažira po ovom pitanju te da se u suradnji sa Županijom usmjere sredstva za sufinanciranje naših poljoprivrednika do 30% za troškove nabavke sjemena žita i mineralnog gnojiva za proljetnu sjetvu“, istaknuo je vijećnik Šušnjar.

SOURCEBild.ba
Previous articleČović kod Plenkovića: Strateški kompas jamac je potpore EU institucija
Next articleVIDEO | Izmigale su i prve zmije, ovu su mještani svladali u Širokom Brijegu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments