Požar u Trebinju, zatražena međunarodna pomoć za gašenje

U zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske navedeno je da požar prijeti stanovništvu i materijalnim dobrima i da su iskorišteni svi resursi za gašenje požara koji su bili raspoloživi.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odgovarajuće odluke na osnovu kojih je stvorena mogućnost traženja međunarodne pomoći za gašenje požara, imajući u vidu ograničene resurse za gašenje požara iz zraka koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća.

Na osnovu zahtjeva dostavljenog Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine od v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića za traženje međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju, zatražena je pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije radi gašenja požara u rajonu Trebinja.

U zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske navedeno je da požar prijeti stanovništvu i materijalnim dobrima i da su iskorišteni svi resursi za gašenje požara koji su bili raspoloživi.

Zahtjev za traženje međunarodne pomoći dostavljen je u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Tako su danas dva helikoptera MUP-a R. Srbije sudjelovali u gašenju požara u okolini Trebinja.

Nažalost, dosadašnju dobru suradnju između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u oblasti zaštite i spašavanja, narušavaju izjave pojedinih dužnosnika koji i ovakve situacije poput požara, koriste za političke ili druge svrhe, a što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.


Uslijed toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritorij Bosne i Hercegovine, došlo je do aktiviranja velikih šumskih požara na širem području Hercegovine. Sve službe iz sustava zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini ulažu maksimalne napore s ciljem stavljanja požara pod kontrolu, odnosno lokaliziranja požara kako bi se zaštitilo stanovništvo i materijalna dobra, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

SOURCEbild.ba
Previous articleUmrla zvijezda “Briljantina” Olivia Newton-John, dugo se borila s rakom
Next articleAgenti FBI-ja pretresli Trumpovo imanje: “Čak su provalili u moj sef”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments