Pradjed joj je iz Osijeka, a prije 50 godina imala je turneju po Hrvatskoj. Jedna njena tadašnja rečenica se pamti..

Kraljica je u hrvatsku prijestolnicu doputovala 20. listopada 1972. vlakom iz Đakova, odakle je prethodno došla iz Beograda i susrela se s Josipom Brozom Titom. Na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna.

Foto: Arhiva

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podsjetila je početkom ove godine da se u listopadu obilježava 50. godišnjica posjeta britanske kraljice Elizabete II. Zagrebu, kad je u zdravici poručila da je Velika Britanija, kao pomorska nacija, stoljećima imala čvrste veze s Hrvatskom i njenom obalom.

Kraljica, koja je umrla u četvrtak nakon 70 godina duge vladavine, tada je u pratnji supruga princa Filipa i kćeri princeze Ane, posjetila Zagreb tijekom svog petodnevnog službenog posjeta tadašnjoj Jugoslaviji, kada je obišla i Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune.

Kraljica je u hrvatsku prijestolnicu doputovala 20. listopada 1972. vlakom iz Đakova, odakle je prethodno došla iz Beograda i susrela se s Josipom Brozom Titom. Na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna.

Kraljica se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba gdje je prošetala i porazgovarala s dijelom okupljenih građana koji su ju srdačno dočekali, a zatim je bila u Banskim dvorima na svečanom ručku koji joj je priredio njen domaćin Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, u to vrijeme najviša politička pozicija u Hrvatskoj.

Nakon ručka, napominju u HAZU, Elizabeta II. posjetila je palaču Akademije na Zrinjevcu gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kraćeg razgovora u salonu na prvom katu palače, kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora.


Grga Novak joj je kao dar uručio bibiofilsko izdanje Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže “Kervave kronike glas” te svoju knjigu Prethistorijski Hvar.

Kraljica je ostavila potpis u Akademijinoj spomen-knjizi (Elisabeth R, October 20th 1972), a posebno je se dojmila Bašćanska ploča u atriju palače, budući da se radi o kraljevskom dokumentu, darovnici hrvatskog kralja Zvonimira, koji je stotinjak godina stariji od engleske Magna charte libertatum.

Nakon posjeta HAZU, kraljica se uputila prema zračnoj luci odakle je nakon oproštaja otputovala prema Puli.

Iz HAZU-a posebno skreću pažnju na tekst kraljičine zdravice tijekom ručka u Banskim dvorima koji dosad, osim u tadašnjim novinama, nije bio objavljen.

Drevni divni Zagreb središte bogate povijesti i kulture Hrvatske

Navode tako da je kraljica izrazila oduševljenje što je nju i njezinu obitelj posjet doveo “u drevni divni grad Zagreb” kao “središte bogate povijesti i kulture Hrvatske”, da su vidjeli Dubrovnik i dio veličanstvenog obalnog pejzaža, bili su i u Đakovu.

“Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi da uživa u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta”, poručila je Elizabeta II.

Pritom je izrazila nadu da će Britanci zauzvrat pridonijeti jednako korisnim doprinosom hrvatskoj privredi, ističući kako ih se veoma dojmilo sve što su vidjeli, a osobito topao doček koji su im priredili u Hrvatskoj.

“Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske”, zaključila je kraljica u zdravici, piše direktno.hr.

Dnevnik.ba

SOURCEBild.ba
Previous articleZoran Milanović dolazi u Jajce na obljetnicu akcije Maestral, potvrđeno je Bildu
Next articleBivša predsjednica duboko ožalošćena, evo što je objavila
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments