Predsjedništvo HDZ-a BiH razgovaralo o reformi Izbornoga zakona BiH kao ključnog pitanja

Istaknuto je da Predsjedništvo BiH i Dom(ovi) naroda (BiH i F BiH) ne mogu biti predmet diskriminacije

Na proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, u četvrtak na Kupresu, razgovaralo se aktualnim političkim procesima i pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH kao ključnog političkog pitanja koje će usmjeriti sve buduće odnose, napose u Federaciji BiH.

Također, funkcioniranje institucija na svim razinama vlasti i pitanja sigurnosnog okvira bile su teme proširene sjednice Predsjedništva.

Naglašeno je kako retorika koja narušava međunacionalne odnose i kojoj javnost svjedoči ne može doprinijeti ničemu osim nacionalističkim partikularnim ciljevima pojedinih politika.

Izdvojeno je kako buduće izborno zakonodavstvo osigurava nužne preduvjete za održavanje Općih izbora 2022. godine i regulira sve postojeće neustavne anomalije i onemogućava diskriminaciju, nametanje političkih predstavnika i majorizaciju.

Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili su kao temeljni ustavni postulat – konstitutivnost naroda. Izborni zakon BiH mora omogućiti legitimno političko predstavljanje uz jednaka aktivna i pasivna biračka prava svima i biti usklađen s Ustavom BiH.


Istaknuto je da Predsjedništvo BiH i Dom(ovi) naroda (BiH i F BiH) ne mogu biti predmet diskriminacije jer su u Daytonskom mirovnom sporazumu i postavljeni kao institucionalni okviri utemeljeni na jednakopravnoj zastupljenosti i legitimnoj predstavljenosti konstitutivnih naroda.

Ove institucije služe kao balans većinskog i konsenzusnog modela, slično kao i u svim drugim višenacionalnim državama diljem Europe i svijeta. Na sjednici proširenog Predsjedništva naglasak je stavljen na preostalo vremensko razdoblje do kraja tekuće godine.

Održiv dogovor o svim otvorenim političkim pitanjima je jednako važan politički interes za sve uključene strane, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleUzrok strašne nesreće na bugarskoj autocesti bila je ljudska greška?
Next articleSRETAN DAN DRŽAVNOSTI! U državi u kojoj je otvorena javna kuhinja – za bebe
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments