PRH o napadima iz Sarajeva: “Mogu mi puvat, BiH nije turska carevina, o RH ovisi hoće li naša vojska u BiH”

Podsjetio je pri tome i na dolazak predstavnica udruge Majke Srebrenice u Knin, u kolovozu 2015., na proslavu „Oluje“

Predsjednik Milanović obišao međunarodni sajam knjiga „Interliber“ Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas 44. međunarodni sajam knjiga „Interliber“ i razgovarao s nakladnicima. FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da je laž da je negator genocida u Srebrenici i nada se da Majke Srebrenice nisu instrumentalizirane iz Sarajeva te je istaknuo da će Hrvatska sama odlučiti hoće li poslati vojsku u misiju EUFOR-a u BiH.

Po riječima hrvatskog predsjednika, u Hrvatskoj se posljednjih godina školovalo više od 200 časnika Oružanih snaga BiH, a koji su Bošnjaci, piše portal Bild.ba.

„Već više od 20 godina vojnici vojske BiH, časnici i dočasnici, dolaze na školovanje u Hrvatsku. Oko 600 dočasnika i časnika vojske BiH prošlo je škole Hrvatske vojske, na Hrvatskom vojnom učilištu koje se zove, gle ironije, Dr. Franjo Tuđman. Dakle, 600 vojnika iz BiH, u uniformama i s činovima, prošli su hrvatski sustav vojnog obrazovanja. Među tih 600 bilo je barem 200 Bošnjaka, Srba nije bilo. Vaša vojska, koja je troetnička, školuje se u Hrvatskoj i na njezinim vojnim institucijama, u toj istoj Hrvatskoj čija vojska ne smije ni na simboličnoj razini sudjelovati u BiH“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako će o sudjelovanju u misiji u BiH odlučiti Hrvatska.

„Hoće li HV ići ili ne u mirovnu misiju u BiH ovisi isključivo o hrvatskoj vlasti, o Plenkoviću i na kraju o mojoj naredbi bez koje vojska ne može ići. BiH više nije turska carevina. Hoćete u EU? Tamo se igra po drugim pravilima“, poručio je predsjednik Milanović, prenosi Bild.ba.

Podsjetio je pri tome i na dolazak predstavnica udruge Majke Srebrenice u Knin, u kolovozu 2015., na proslavu „Oluje“, gdje su došle na poziv tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i na njegov poziv. Predsjednik Milanović citirao je riječi predstavnice Majki Srebrebnice, Munire Subašić, koja je tada u Kninu rekla: „Da nije bilo oslobođenja Knina, možda bi bilo i drugog genocida u Bihaću“, te čestitala Hrvatskoj Dan pobjede. „Dakle, dati se instrumentalizirati od zločestih tipova na ovakav način i pisati samoporažavajuća pisma gubitak je svakog integriteta“, rekao je komentirajući spomenuto pismo.


SOURCEBild.ba
Previous articleNajteži poraz Rusa dosad: povlače se iz okupiranog Hersona
Next articleHrvatske stranke u HBŽ imaju dvotrećinsku većinu potrebnu za izbor Vlade, ali i promjenu ustava
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments