Prije par godina nije prošlo, ali oni ne odustaju: Premijerka Švedske najavljuje nastavak borbe za neovisnost

Sturgeon, oštra kritičarka Johnsona i Brexita, govor je održala u sklopu predstavljanja prvog od više političkih dokumenata o neovisnosti.

Photo by Stewart M on Unsplash

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da je spremna uskoro iznijeti više pojedinosti o tomu na koji bi način škotski parlament mogao nastaviti s provedbom novoga referenduma o neovisnosti bez suglasnosti britanske vlade.

Britanski premijer Boris Johnson i njegova Konzervativna stranka, koja je u Škotskoj oporbena, snažno se protive referendumu te tvrde da je to pitanje riješeno 2014., kada su Škoti glasali protiv neovisnosti s 55 posto prema 45 posto glasova.

No stranke koje se zalažu za neovisnost osvojile su većinu u škotskome parlamentu na izborima održanim prošle godine, što, po mišljenju premijerke znači da su joj dale “neosporan demokratski mandat” za nastavak provedbe planova o drugome referendumu.

Sturgeon je čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se zalaže za neovisnost i kani provesti glasanje do kraja 2023., premda je britanski premijer Johnson odbio odobriti “članak 30” koji bi takvo nešto omogućio.

“Želimo li poduprijeti demokraciju ovdje u Škotskoj, moramo probiti put naprijed, ako bude trebalo i bez odobrenja ‘članka 30’. No to moramo provesti na legalan način”, rekla je Sturgeon u svom govoru.


Pojasnila je da se trenutačno radi na tomu kako nastaviti s realizacijom planova s obzirom na to da britanska vlada osporava mogućnost po kojoj škotski parlament ima ovlast odobriti takvo glasanje. “Vrlo uskoro planiram iznijeti nove informacije pred parlamentom”, rekla je Sturgeon. Johnsonov glasnogovornik je istaknuo da se stav britanske vlade nije izmijenio.

Sturgeon, oštra kritičarka Johnsona i Brexita, govor je održala u sklopu predstavljanja prvog od više političkih dokumenata o neovisnosti.

“Pod kontrolom Westminstera razvoj Škotske je zakočen”, rekla je Sturgeon. “S neovisnošću bismo i mi dobili autonomiju i poticaje koje ostale zemlje uzimaju zdravo za gotovo i mogli bismo ispuniti svoj potencijal.”

SOURCEHina
Previous articleFreelancing tema ‘Code On Meetupa’
Next articleStopa hrvatskog samoponiženja ruši sve rekorde: Dok udaraju sankcije njegovom kolegi, Brkić nasmijan ćakula s Amerima
Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
What

Švedske??

Veritas

Hajd’mo malo učiti zemljopis: Švedska nije Škotska, zer ne?