Protiv SDA ministra Selme Cikotića potvrđena optužnica

SDA ministar u aferi

Selmo Cikotić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. prosinca 2021. godine optužnicu u predmetu Selmo Cikotić koja optuženog Selmu Cikotića tereti da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra obrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra obrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i poduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb, navode iz Suda BiH.

Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi tako udovoljavao upućenim zahtjevima poduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu obrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca, prenosi N1.

Na taj način omogućio je stjecanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzrokovao štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.


 

SOURCEBild.ba
Previous articlePRIJETNJE NOŽEM Opljačkana ljekarna u Mostaru
Next articleHDZ BiH predložio Rezoluciju o zaštiti Ustava BiH: Evo kako glasi tekst
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments