Prvo prekršeno obećanje: Šestorka u ZDŽ-u odbila ulazak HDZ-a u koaliciju

Prema početnim projekcijama, mada Bulajić napominje da može doći do izmjena, stranačkim dogovorom BHI-KF koja rukovodi koalicijom pripada pozicija mandatarke (Amra Mehmedić iz Zenice) i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (predložen Vinko Marić iz Žepča).

Koalicija šest (bošnjačkih, op hms) stranaka u Skupštini Zeničko-dobojske županije uvažila je stav Demokratske fronte te na sinoćnjem sastanku u prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, nije priključila i hrvatske stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice BiH – izjavio je Feni potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

-Nije bilo potrebnog stranačkog konsenzusa oko ulaska HDZ-a u koaliciju i mi u postupak imenovanja Vlade ZDŽ idemo sa strankama s kojima smo potpisali koalicijski sporazum, među kojima je i DF. Sjednica Skupštine ZDŽ-a na kojoj će biti imenovana Vlada, trebala bi biti održana 21. ili 24. prosinca. Ostalo je da u narednih dan-dva stranke dostave svoje prijedloge za ministarske pozicije, kako bi mandatarka Amra Mehmedić mogla s kandidatima održati sastanak – istaknuo je Uzunović.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i povjerenik Županijskog odbora DF-a za ZDŽ Goran Bulajić ističe da je on već potpisao zahtjev za pokretanje procedure izbora mandatarke i Vlade ZDŽ te da to isto trebaju učiniti i predsjedavajući Goran Kovačević (Narod i pravda) te druga zamjenica Behija Kulović (Naša stranka).

-Tajniku Skupštine ZDŽ-a uputio sam zahtjev da i formalno sačini tekst odluke o pokretanju procedure izbora Vlade ZDŽ, koju će tijekom sutrašnjeg dana biti potpisana od sva tri člana Radnog predsjedništva Skupštine ZDŽ te će od ponedjeljka, 12. prosinca odluka biti spremna i time može započeti ta procedura. Cilj je da sjednicu Skupštine, na kojoj ćemo izabrati novu Vladu ZDŽ, održimo do 24. prosinca kako bismo uvažili vjerske potrebe zastupnika i budućih ministara koji obilježavaju katolički Božić – kazao je Kovačević, napomenuvši da zbog privatnih obveza nije prisustvovao sinoćnjem sastanku, piše Fena.

Tako će novu Vladu ZDŽ-a činiti ministri BHI-KF, SDP BiH, NiP-a, DF-a, NES-a i NS-a.


-Ja sam već ispunio svoju obvezu te potpisao zahtjev za pokretanje procedure za sazivanje sjednice Sskupštine ZDŽ te izbor nove Vlade ZDŽ. Ostalo je još da definiramo kandidate za ministarstva, a već znamo da će biti problema s imenovanjem, kako to Ustav ZDŽ-a nalaže, po dva ministra iz reda Hrvata i Srba. Mada su neki bili zainteresirani, pokazalo se da, ipak, nemaju svi želju da budu ministri. Tražit ćemo najbolje kandidate pa, stoga može doći do zamjene ministarstava između stranaka – navodi Bulajić.

Prema početnim projekcijama, mada Bulajić napominje da može doći do izmjena, stranačkim dogovorom BHI-KF koja rukovodi koalicijom pripada pozicija mandatarke (Amra Mehmedić iz Zenice) i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (predložen Vinko Marić iz Žepča).

Tri bi ministarstva trebala pripasti SDP-u BiH (Ministarstvo za prostorno uređnje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta), po dva će ministarstva dobiti NES (Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice) i koalicija DF/GS (Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo financija), dok će kadar NiP-a rukovoditi Ministarstvom zdravstva, a Naše stranke Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Previous articleVeliki požar: Vatra progutala cijeli krov zgrade
Next articleŠef hrvatske diplomacije: “Ulazimo u krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a EU, europodručja, šengena čime svrstavamo Hrvatsku u najuži krug europskih integracija”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments