Putin dao državljanstvo čovjeku koji je prije nekoliko godina bio u središtu pozornosti svjetske javnosti

Rusija je 2020. Snowdenu dala pravo na stalni boravak, otvarajući mu put da dobije rusko državljanstvo.

Image by Дмитрий Осипенко from Pixabay

Vladimir Putin u ponedjeljak je dao rusko državljanstvo bivšem američkom obavještajnom suradniku Edwardu Snowdenu, devet godina nakon što je razotkrio razmjere tajnih nadzornih operacija Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Snowden (39) je pobjegao iz Sjedinjenih Država i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. objavio tajne dosjee koji su otkrili domaće i međunarodne nadzorne operacije koje je provodila NSA, gdje je radio.

Američke vlasti godinama traže da se on vrati u Sjedinjene Države kako bi mu se sudilo zbog optužbi za špijunažu, prenosi Reuters.

Nije bilo reakcije Snowdena, čije se ime pojavilo bez ikakvog komentara Kremlja na popisu od 72 osobe rođene u inostranstvu kojima je Putin dodjeljivao državljanstvo.

Rusija je 2020. Snowdenu dala pravo na stalni boravak, otvarajući mu put da dobije rusko državljanstvo.


Te godine je američki žalbeni sud utvrdio da je program koji je Snowden razotkrio nezakonit i da vođe američkih obavještajnih službi koji su ga javno branili nisu govorili istinu.

SOURCEBild.ba
Previous articleNeloša vijest i za ljude s Balkana: Ova zemlja od 1. listopada ukida sve putničke restrikcije zbog koronavirusa
Next articlePlenković je večeras mrtav ozbiljan izvalio da je Milanović kriv jer Christian Schmidt nije nametnuo Izborni zakon u BiH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments