Putin nema ništa protiv BiH sve dok su svi poštovani, uključujući entitete, konstitutivne narode i sve građane

Dodik je informirao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Daytonom i to Srpska ne može sebi dozvoliti.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“S predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktualnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina s našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat s detaljima i interesiralo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti s Rusijom”, izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom s Putinom, da su razgovarali o aktualnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je s Putinom dogovorio istu cijenu plina i da je ruski predsjednik podržava izgradnju plinovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati s predstavnicima Gasproma, prenosi RTRS.

Dodik je informirao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Daytonom i to Srpska ne može sebi dozvoliti.


“Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Јa nisam bio ovdje da nekoga krititiziram ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Јa sam samo govorio o tome kako BiH može funkcionirati, da je za nju najbolje da se vrati Daytonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumijevanje”, rekao je Dodik za ATV poslije sastanka s Putinom u Moskvi.

On je istakano da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o “apstraktnom građaninu”.

On je dodao da su Putinu prenijeli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može imati podršku i legitimitet u BiH s čim se Putin suglasio.

“Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti suradnje, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Daytonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Daytonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Vijeću sigurnosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije”, rekao je Dodik .

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

“Priča koju slušamo o malignim ruskim utjecajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate s čovjekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Daytonski sporazum”, naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-financijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istaknuo da su danas” odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane”.

 

SOURCERTRS
Previous articleSattler spominje samo presude Europskog suda za ljudska prava. Ni P od Presude ‘Ljubić’
Next articleNije baš europski, ali vojnici u Oružanim snagama BiH imaju pravo nositi bradu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments