Radman na sastanku s Turković: Hrvatska će donirati cjepivo BiH

Radman na sastanku s Turković: Hrvatska će donirati cjepivo BiH

Istaknuo je da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o donaciji cjepiva BiH. Očekuje da će se u narednim danima znati više detalja o ovoj odluci.

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosnei i Hercegovini.

Turković i Grlić Radman su se tijekom razgovora dotakli brojnih tema, a između ostalog o suzbijanju pandemije koronavirusa, lakšem prelasku granica tokom pandemije, evroospkim integracijama BiH…

U analizi svih tema i problema, mislim da smo pronašli kompromisnu formulu i dogovorili se kako ići dalje i rješavati probleme.

– Razgovarali smo kako da riješimo pitanja koja su vezana za vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa, mogućnostima uspostavljanja kontakata struke i nadležnih tijela, te da vidimo kako možemo bolje sarađivati, vezano za epidemioloških mjere i kako bi efekti tih mjera doprinjeli lakšem prelasku granica za bh. građane koji namjeravaju putovati u Hrvatsku – kazala je Turković.

Navodi da je izgledno da pandemija koronavirusa neće oslabiti prije ljeta, dok stanje s covid – putovnicama još uvijek nije precizirano.

Sugovornici su se dogovorili da će nadležne službe u tom pravcu djelovati i da će obje države dočekati ljeto mnogo bolje priperemljene za rješavanje problema prelaska granica.

Sugovornici su razgovarali i o političkim odnosima dvije države, pismu državnog tajnika Blinkena BiH, mogućnostima izmjena Ustava BiH i ugradnje odluka suda u Strazburu vezane za rješavanje pitanja Sejdić – Finci, te da se kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana.

Dodala je da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje i to je osnovni princip na kojem će države djelovati.

– Jako je važno da aktivnosti Hrvatske idu u pravcu što skorijeg priključenja BiH Europskoj uniji, a unutarnja pitanja BiH ostaju njena. Dotakli smo sporazume o granici, a spominjana je ugrožena imovina i potraživanja koja se s vremena na vrijeme pojavljuju – navela je Turković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je kazao da su prijateljski odnosi BiH i Hrvatske od velikog značaja za Republiku Hrvatsku i da je važno graditi te odnose da budu još bolji.

– Podupiremo konstitutivnost i cjelovitost BiH kao države triju konstitutivnih naroda, te svih ostalih građana. U procesu euro-atlantskih integracija imate odlučnog zagovornika i partnera. Želimo još intenzivnije graditi naše odnose, spemni smo razgovoarati o svim bilateralnim pitanjima, odnosno o temama od obostranog interesa – rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je na posljednjem Vijeću za vanjske poslove Europske unije predstavio hrvatsku inicijativu u suradnji s još pet članica o potrebi za zajedničkim pristupom Europske unije, kako bi pomogli BiH na putu stjecanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, o čemu će biti riječi na raspravi o zapadnom Balkanu.

Istaknuo je da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o donaciji cjepiva BiH. Očekuje da će se u narednim danima znati više detalja o ovoj odluci.

Važnim smatra i osnivanje komisije za suradnju s NATO-om, što će, kako je kazao, nesumnjivo ubrzati reformske procese u ovom također važnom procesu za BiH.

Osvrnuo se i na problem odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH, za šta je rekao da je taj problem potrebno prepustiti stručnjacima iz ove oblasti s jedne i druge strane.

Fena – Foto i tekst