Radni dan za Tužiteljstvo: Podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti Selme Cikotića

Selmo Cikotić je dočekao kraj mandata da bi, nakon ostavke Fahrudina Radončića, u srpnju prošle godine ponovno bio imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH, ali sada na funkciju ministra sigurnosti BiH, kao kadar SDA.

Selmo Cikotić
Selmo Cikotić

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Selme Cikotića (SDA), saznaje Istraga.ba. Ministar sigurnosti BiH je optužen da je zlorabio položaj i ovlasti tijekom svog mandata na poziciji ministra obrane BiH.

Optužnica je dostavljena Sudu BiH u srijedu, neslužbeno je potvrđeno.

Prema informacijama Istrage, Selmo Cikotić je, u svojstvu ministra obrane BiH, u periodu od 2006. do 2010. godine, potpisivao štetne ugovore o prodaji viškova oružja i streljiva hrvatskoj kompaniji Scout. Tijekom istrage su policijske i pravosudne institucije sumnjale da je na taj način proračun BiH oštećen za oko šest milijuna maraka. Cikotić je, objavljivali su mediji ranije, bez suglasnosti Predsjedništva BiH potpisivao odluke o prodaji viška naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u ožujku prošle godine je izuzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane koja se odnosila na prodaju viškova naoružanja i streljiva.

“Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (10.3.2020. godine) privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH, koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske. Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje osnove sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva, zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske. Osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora tako što je smanjivala količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljila zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM“, priopćeno je u ožujku prošle godine iz SIPA-e.


Osim s tvrtkom Scout, Cikotić je, tijekom mandata u Ministarstvu obrane BiH, imao nekoliko sumnjivih poslova i s tvrtkama koje su bile u stvarnom vlasništvu Slobodana Tešića, srbijanskog trgovca oružjem s američke crne liste koji je u trenutku poslovanja bio i na crnoj listi Ujedinjenih naroda. Posrednik u ovom poslovima bio je Dragan Kapetina, tadašnji direktor Tešićevih kompanija, a danas direktor Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

Sigurnosne agencije BiH tada su dokumentirale susrete čelnika bh. institucija. Osim Cikotića, sa Slobodanom Tešićem je surađivao i bivši glavni državni tužitelj, pokojni Milorad Barašin. Zbog te afere Barašin je smijenjen s pozicije glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Selmo Cikotić je dočekao kraj mandata da bi, nakon ostavke Fahrudina Radončića, u srpnju prošle godine ponovno bio imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH, ali sada na funkciju ministra sigurnosti BiH, kao kadar SDA.

SOURCEIstraga.ba
Previous articleKupres godinu dana traži liječnika, sad su poboljšani uvjeti, ima li dobrovoljaca?
Next articleČović i Várhelyi složili se koliko je malo vremena ostalo za izmjene Izbornog zakona
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments