Raguž za Bild.ba o propalim pregovorima: ‘Mi Hrvati trebamo biti sretni što je došlo do ovakvog scenarija’

Ponovio je kako izmjene Izbornog zakona, prema njegovim riječima same po sebi ne rješavaju apsolutno ništa.

Slaven Raguž

Nakon što je propao je još jedan pokušaj da se hrvatska i bošnjačka strana dogovore o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, reakcije se ne prestaju nizati.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske strane (HRS) izjavio je za portal Bild.ba kako se on nije ni nadao da bi do bilo kakvog dogovora i moglo doći.

“Kad smo im dali što su tražili, onakvi iznenađeni tražili su još. Ne može se rušiti BiH…” – Bild.ba

“Samo krajnji naivci su očekivali dogovor oko izmjena izbornog zakona ovih dana. Više sam i sam sebi dosadio koliko sam puta u javnosti govorio o razlozima zašto je to tako. U jednom medijskom izlaganju prije par mjeseci rekao sam i to da kada bi Hrvati predložili model izmjena koji bi u potpunosti išao u prilog bošnjačkoj političkoj strani u pregovorima, bošnjačka strana bi to odbila”, kazao nam je Raguž.

Nije ni slutio, dodaje, da će se upravo to na kraju i dogodili, odnosno, da će hrvatska strana pristati na određene ustupke ‘više nego upitne koristi za Hrvate’, a da će Bakir Izetbegović to odbiti.


Dodik komentirao neuspjeh pregovora. Smatra da se trenutno raduje samo jedna osoba, koja naivno vjeruje da izborne prevare imaju budućnost – Bild.ba

“Tako da mogu samo kazati da mi Hrvati trebamo biti sretni što je došlo do ovakvog scenarija”, dodao je lider HRS-a.

Ovakav razvoj događaja, smatra, samo potvrđuje ‘koliko smo mi Hrvati politički potkapacitiran narod s ovakvim političkim liderima’.

“Umjesto da strateški sebi gradimo prostor za sustavno rješavanje hrvatskog pitanja, da se konačno krene govoriti o konceptu BiH kao države, o funkcionalnosti Federacije kao entiteta, pogotovo što su nam se okolnosti za to otvorile, mi smo bili spremni ulaziti u dodatne kompromise. Srećom, sa suprotne strane imamo jednako tako podkapacitirani kadar, pa smo ovaj put prošli neokrznuto”, mišljenja je.

Konaković: Ako kažu da imamo još vremena, ja mislim da nemamo. Propustili smo priliku – Bild.ba

Ponovio je kako izmjene Izbornog zakona, prema njegovim riječima same po sebi ne rješavaju apsolutno ništa i da to može biti ‘isključivo samo prvi u nizu koraka u cilju administrativno-teritorijalnog preuređenja BiH’.

“Hrvatima jedino to može biti cilj. Same izmjene Izbornog zakona hrvatskom narodu ne rješavaju apsolutno ništa, rješavaju samo vladajućoj stranci ispred hrvatskog naroda. Pitam ja vas, kada bi HDZ zauzeo 100% pozicija u vlasti, bi li nama Hrvatima bilo išta bolje? Ne bi!”, naglasio je Raguž za Bild.ba.

Murphy razočaran u SDA, ali i HDZ. Siguran je da će se izbori održati u listopadu: ‘Bojkot ne bi bila pametna ideja’ – Bild.ba

Potrebno je, objašnjava predsjednik HRS-a, društvo jednakih mogućnosti za sve, društvo jednakih pred zakonom, a da se to dogodi BiH se mora urediti po mjeri svoje tro-nacionalne suštine. Drugim riječima, dodaje, moramo početi razgovarati o uređenju BiH kao države.

“Moramo se vratiti temeljima dogovora koji su zaključeni u Washingtonu i od tuda krenuti. Ili jednostavno odustati od BiH. Preduvjet svemu tome je dosljedna politika. Ono što Hrvati nemaju. Ne možete danas optuživati Izetbegovića i Komšića za rušenje BiH, a ujutro se s tim istim Izetbegovićem i Komšićem buditi u koaliciji na svim razinama”, oštro je zaključio naš sugovornik.

Podsjetimo, posljednja runda pregovora je održana danas u zgradi Izaslanstva Europske unije, a na sastanku s ravnateljicom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB) u BiH. Oni su i u prethodna četiri dana održavali višesatne sastanke na kojima su pokušali približiti stavove.

Propali četverodnevni pregovori, prvi pred novinare stao Čović: Pet od šest stranaka je prihvaćalo prijedloge – Bild.ba

VIAI.C.
SOURCEBild.ba
Previous articleMurphy razočaran u SDA, ali i HDZ. Siguran je da će se izbori održati u listopadu: ‘Bojkot ne bi bila pametna ideja’
Next articleGrmoja za Bild.ba: Bošnjačke stranke krađom prava Hrvatima od Federacije žele napraviti svoj entitet
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments