Razmišljanja čelnika austrijske vlade su jako slična Milanovićevim kada je u pitanju kandidatski status BiH za EU: “Ne mogu zamisliti…”

Nehammer je naveo kako je Ukrajina dio Europske obitelji

Austrijski kancelar Karl Nehammer ocijenio je danas kako ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase za članstvo u Europsku uniju. Dodao je da “ne bi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga”.

Nehammer je naveo kako je Ukrajina dio Europske obitelji i da “Austrija kao vojno neutralna zemlja podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata”.

Govorio je i o kandidatskom statusu za EU.

“Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’ treba pridržavati. Ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase. Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja Zapadnog Balkana koje traže kandidatski status. Vezano uz to, ne bi mi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan”, poručio je austrijski kancelar.

Stoga, nastavio je dalje Nehammer, hitno bi trebalo razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o “jednom Europskom pripremnom prostoru za članstvo”.


“Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila EU konkretne ideje, kao i predsjednik Macron svoju ideju o ‘Europskoj političkoj zajednici’, koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti igrati aktivnu ulogu u procesu diskusije”, kazao je kancelar Nehammer.

Ovu tezu, prvi od europskih čelnika, iznio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Nakon njega je isto ponovio i mađarski čelnik Viktor Orban.

SOURCEBild.ba
Previous articlePlenković: Želimo hitno rješenje za promjenu izbornog zakona koji bi omogućio pravedne i poštene izbore
Next articleŠkolska priredba u Novom Sadu: Djeca plesala uz pjesmu o ratnim zločinima i živim lomačama
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments