Roth otkrio: Izborni zakon se mora mijenjati; sankcije možda, ali samo za pojedince

Kada je u pitanju reforma Izbornog zakona, Roth je rekao kako trenutno podržavaju sve one koji rade s velikim naporima na tome.

Državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Europu Michael Roth bio je u dvodnevnoj oproštajnoj posjeti BiH. Kako je rekao u razgovoru za “Dnevni avaz”, ne bi mogao zamisliti svoj odlazak bez putovanja u zemlje zapadnog Balkana.

Roth je istaknuo kako je situacija u BiH veoma ozbiljna, točnije, da je prijetnja stabilnosti zemlje.

“Destruktivna politika, politika secesije, bojkota, blokade institucija je neprihvatljiva. Tko to sve radi, on zaista čini grijeh prema budućnosti, prema perspektivi ove zemlje i njenom putu ka EU. I to neće skrštenih ruku gledati i pratiti ni EU ni Njemačka. I to sam zaista, bez ikakvih nesporazuma, dao do znanja u svojim razgovorima”, rekao je Roth.

Kako je dodao, Europska unija ima sve opcije na raspolaganju, sve instrumente na stolu, u što se ubrajaju i sankcije.

“Sankcije su jedna opcija. Tužan sam što smo trenutno u jednoj takvoj situaciji da se o tome treba pričati. I kada je riječ o sankcijama, ne radi se o jednoj osobi, pojedincu, nego se radi o sistemu. Ne trebaju platiti građani RS cijenu toga, nego sankcije trebaju se ticati onih koji žele i koji su odgovorni za bojkot države i koji traže secesiju. Radi se o tome da se ne sankcionira jedno društvo, nego da se sankcioniraju pojedinci, naprimjer, u formi da se zamrzne njihova imovina”, istaknuo je Roth.


Dodao je kako je za sankcije potrebna suglasnost EU te da to nije uvijek lako postići, ali ti instrumenti u EU postoje i redovno se koriste.

Kada je u pitanju reforma Izbornog zakona, Roth je rekao kako trenutno podržavaju sve one koji rade s velikim naporima na tome.

“Veoma blisko surađujemo i sa SAD. Naša ekspertiza vam stoji na raspolaganju. U svim našim razgovorima je u prvom planu zaista bio zahtjev za temeljnom reformom Izbornog zakona. Ovo kažem s punim poštovanjem, posljednja reforma Izbornog zakona u Njemačkoj je bila veoma bolna i kontroverzna. Zato želim reći, ovo nije mačiji kašalj. No, ako se svako samo zacementira iza svojih pozicija i ne pokaže spremnost na kompromis, na razgovor, onda od toga neće ništa biti. Mi se nadamo da ćemo u dogledno vrijeme doći do kompromisa koji će prije svega naići na odobrenje”, rekao je Roth.

SOURCEAvaz
Previous articleArmin Hodžić napao Milanovića: “On je danas glavni jaran s Dodikom”
Next articleIzetbegović: Imponira kako se Čović bori protiv brisanja nacionalnih prefiksa
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments