RS odbila respiratore koje je nabavila FBiH: Nisu uopće za liječenje…

RS odbila respiratore koje je nabavila FBiH: Nisu uopće za liječenje…

Ilustracija

Nema u Republici Srpskoj afere o respiratorima, kazao je premijer Vlade u tom entitetu Radovan Višković te se referirao na aferu koja već skoro mjesec dana potresa Federaciju BiH.

– Ono što je u Federaciji BiH pod istragom te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato što je premijer pametan ili netko od nas. Za sve jedan respirator koji je nabavila RS i koje je platila suglasnost je davao gospodin Peđa Kovačević načelnik Klinike za intenzivnu njegu UKC-a”, kazao je Višković.

Odgovor o kvaliteti ponuđenih respiratora koje je preko “Srebrene maline” uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije bio pozitivan.

– I čovjek je rekao ove mašine, kako ih zdravstveni radnici vole da nazovu, ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, netko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo, izjavio je Višković.

Uvoz 100 respiratora koje je za 10,5 milijuna KM za potrebe zdravstvenog sistema FBiH uvezla kompanija “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, koja se ranije bavila uzgojem malina, potresa Federaciju od kad su mediji objavili detalje nabavke.

Istragu po nalogu Tužiteljstva BiH provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vještačenje je utvrdilo da se respiratori ne mogu koristi za liječenje bolesnika s koronavirusom.

Odvjetnik ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite, koja je kupac za FBiH, Kadrija Kolić nedavno je negirao i odbacio vještačenje koje je naložilo Tužiteljstvu BiH, tvrdeći da kupljeni respiratori mogu biti korišteni u bolničkom liječenju.

Istraga je u tijeku, a javnost je u iščekivanju raspleta i odgovornosti za ovu nabavku.

Bild.ba