Sastali se u Sarajevu “lideri” i razgovaraju o formiranju još jedne stranke

Sastali se u Sarajevu “lideri” i razgovaraju o formiranju još jedne stranke

U prostorijama Platforme za progres (PZP) počeo je treći sastanak stranaka koje su dogovorile zajednički nastup na izborima iduće godine, a sada pregovaraju o formiranju nove političke stranke.

Domaćin sastanka je Mirsad Hadžikadić (PZP), a na sastanak je stigla delegacija DF-a koju predvodi Dženan Đonlagić, zatim predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, predstavnici Građanskog saveza (GS) te Miro Lazović i Ivo Komšić u ime Pokreta socijalne pravde i demokracije (SPD).

Lider DF-a Željko Komšić nije prisutan na sastanku s obzirom na to da ima obaveze u Predsjedništvu BiH i sastanak sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom.

Akteri sastanka su kazali za Klix da za sada još ne žele izlaziti s imenima kandidata niti govoriti o formi djelovanja jer su zbog toga danas došli da razgovaraju.

Enver Bijedić (Socijaldemokrate BiH) je rekao da predstavnici pet političkih subjekata razgovaraju i traže minimum zajedničkog, kako bi bili značajan, odnosno jedan od ključnih subjekata pri formiranju vlasti nakon izbora naredne godine

Mirsad Hadžikadić je poručio da se traži najbolja opcija, ali da će konačne odluke o budućem djelovanju donijeti organi, odnosno predsjedništva stranaka koje sudjeluju u pregovorima. Dodao je da danas neće biti govora o kadrovima, jer prije toga trebaju usuglasiti principe i programe.

Kako je već pisano, oni su dogovorili zajednički nastup na Općim izborima 2022. godine, a još je preostalo da dogovore formu u kojoj će nastaviti djelovanje.

Prva opcija je formiranje potpuno nove političke stranke, što bi bilo jednostavnije, i zbog kandidatskih listi i zbog sveopćeg dojma jedinstva u javnosti. Druga opcija je široka koalicija, no to je manje vjerojatno.

Lideri ovih stranaka su se okupili oko ideje okrupnjavanja opozicije kroz spajanja nekoliko političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji pothvat, pa bi ujedinjenje značilo i veću šansu iduće godine, piše Klix.ba.

Bild.ba (Foto: Klix.ba)