Sattlerov hladni tuš: Ošamario je bh. političare usporedbom BiH i Ukrajine glede puta prema kandidatskom statusu

"Tražiti kandidatski status je jedno, a drugo je što podnositelj zahtjeva nudi Europskoj uniji"

Foto: Arhiva

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u Banjoj Luci da će Bosna i Hercegovina postati članica EU, ali da europski partneri nisu zadovoljni brzinom ispunjavanja uvjeta.

Tijekom posjeta carinskom laboratoriju Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Sattler je za ovaj tjedan najavio važan sastanak ministara 27 zemalja Unije čija će tema biti Bosna i Hercegovina. Nada se dobrim signalima iz Bruxellesa.

Šansu za BiH u ovom tjednu vidi i u kontekstu uočljivih geopolitičkih promjena, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu jer “svi znamo da se svijet promijenio 24. veljače”.

– Član 49. daje pravo svakoj zemlji Europe da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uvjete, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 milijuna, koji se bore za svoju zemlju, obitelji, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uvjeti, učinjeno je malo. Istovremeno, dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske, koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima – Sattlerove su riječi.

Tražiti kandidatski status je jedno, a drugo je što podnositelj zahtjeva nudi Europskoj uniji, dodao je. Napretka na bosanskohercegovačkom europskom putu je bilo, ali ipak nedovoljno, rekao je također šef Izaslanstva EU u BiH te bh. političarima poručio da iskoriste vrijeme budući da do izbora ima još tri mjeseca.


Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula je u izjavi novinarima naglasio europsku pomoć toj upravi i ulaganje 35 milijuna eura za uređenje graničnih prijelaza BiH.

Osim što je u Banjoj Luci posjetio Upravu za neizravno oporezivanje u BiH, Johann Sattler je otvorio postavku na otvorenom “Mali sajam velikih mogućnosti”. To je predstavljanje 15 bosanskohercegovačkih uspješnih kompanija podržanih od Europske unije.

SOURCEBild.ba
Previous articleVozač iz BiH “pržio” se na produženom odmoru u kabini, a onda mu se javila policija. Opalila je po džepu njegovog poslodavca, činio se jako zadovoljan…
Next articleHoror u Banjaluci: Objavljeni zastrašujući detalji obljube kćeri, monstrum ide na sedam godina iza rešetaka
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments