Schmidt (još) nije nametnuo izmjene Izbornoga zakona, ali ostaje prilika da se to uradi kroz narednih mjesec i pol

Schmidt je poručio kako je svjestan da u BiH ima puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana, te da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka.

schmidt

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio je odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH koje su tehničkog karaktera i tiču se integriteta izbornog procesa.

Njegovo obraćanje se dogodilo nekoliko sati nakon sastanka s predstavnicima sedam parlamentarnih stranaka i nekoliko dana bošnjačkih prosvjeda ispred zgrade OHR-a, zbog informacije da planira osim tehničkih izmjena Izbornog zakona mijenjati i način izbora izaslanika u Federalnom Domu naroda na način da se onemogući Bošnjacima da nameću političke predstavnike građanima FBiH hrvatske i srpske nacionalnosti te nacionalnim manjinama.

“Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji jamči slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku”, rekao je Schmidt.

“Obraćam se ljudima, pojedincima, ne političkoj masi. Uz sve poštovanje vama ja sam ovdje da štitim poštovanje i postojanje, uravnoteženost i zaštićenost BiH i nitko ne treba imati nikakvu potrebu da odlazi odnekud. Malo me brine što nismo još došli do Aneks 7. Mislim da svi znate što znači Aneks 7, a to je da svi imaju pravo živjeti i vratiti se onamo gdje žele. To se odnosi na cijelu BiH. Nitko nema nikakvu drugu namjeru, a ako bi netko imao drugačije namjere imat će probleme, ne samo sa mnom”, rekao je.

Schmidt je poručio kako je svjestan da u BiH ima puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana, te da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka.


“Izričito se obraćam građanima BiH. Znam da ovdje nekada ima puno izazova, ali moram reći da ne treba biti prvorazrednih i drugorazrednih građana u ovoj zemlji. Ova zemlja se sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi, ponekad imam utisak da neki drugi odgovorni ljudi misle da oni mogu tek tako govoriti u ime naroda”, izjavio je Schmidt.

Inače, bošnjačka politička javnost danima je stvarala histeriju zbog mogućnosti da će Hrvati i Srbi te nacionalne manjine moći samostalno izabrati svoje političke predstavnike.

SOURCEBild.ba
Previous articleHNS zabrinut jer su bošnjačko-muslimanski prvaci izvršili pritisak na Schmidta i odgodili izmjene Izbornoga zakona
Next articleNizama Husetić predstavlja bh. mlade u Vijeću Europe: podržava ubijanje Hrvata, Europu smatra smradom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments