Schmidt nahvalio hrvatskog premijera: “Plenković se jako intenzivno angažirao oko promjene izbornog zakona u BiH”

Schmidt je istaknuo važnom ulogu hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića u tome procesu.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je danas predstavnike Hrvata i Bošnjaka da uz posredovanje Europske unije riješe izborne prijepore kako bi se spriječila kriza i osiguralo nediskriminiranje konstitutivnih naroda.

Nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, koje je podržalo Schmidtovu odluku o financiranju izbora, njemački dužnosnik je istaknuo kako je kasno za izborne reforme, ali se može napraviti iskorak u provedbi izbornih rezultata.

“Mi bismo se radovali ako se stranke dogovore i nađu dobar kompromis. Drago nam je da Europska unija, a naročito predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, pokreće inicijativu. Nediskriminiranje svih konstitutivnih naroda, ali i ostalih je vrlo važno”, rekao je Schmidt na konferenciji za novinare.

“Plenković se jako angažirao”

Uz posredovanje dužnosnika Europske unije i SAD-a, predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka mjesecima su pregovarali o izbornoj reformi, no na kraju nisu postigli dogovor kako bi se provela presuda Ustavnoga suda BiH kojom se inzistira na prestanku prakse nametanja političkih predstavnika konstitutivnim narodima, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava o otklanjanju diskriminacije prema manjinama, da se mogu kandidirati na najviše pozicije u državi.


Schmidt je istaknuo važnom ulogu hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića u tome procesu.

“Za ove diskusije su važni hrvatski glasovi. Premijer Plenković se jako intenzivno angažira po tom pitanju. Spomenuli ste presudu Ljubić, Sejdić-Finci, imamo pitanje nediskriminiranja konstitutivnih naroda. Dakle, mi moramo riješiti blokadu u Federaciji BiH. To se ne može tako nastaviti”, dodao je.

Od izbora 2018. nije izabrano novo vodstvo Federacije BiH, upravo zbog hrvatskog uvjetovanja izmjenom izbornog zakona.

Schmidt je rekao da je jučer morao intervenirati i nametnuti financiranje jesenskih izbora budući da nije bilo osigurano dovoljno novca.

SOURCEBild.ba
Previous articleCvitanović: Možete očekivati reakciju, ako netko ponovno u ime Hrvata izabere člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda
Next articleSoldo: Hrvatska i srpska politika trebaju pustiti bošnjačku da do kraja razvali Bosnu i Hercegovinu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments