Schmidt: Prvi zadatak novih vlasti implementacija presuda Ustavnog suda BiH!

Na ovim izborima, istaknuo je, nisu eliminirane sve izborne prevare, ali je u razgovoru s promatračima doznao da je BiH na pravom putu ka tome

Foto: Fena

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu da Izborni zakon BiH treba hitnu reformu, a implementacija presuda Ustavnog suda treba biti prvi zadatak novoizabranih dužnosnika.

Obrazlažući razloge nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH u noći izbora, Schmidt je ponovio da je to učinjeno kako bi se osiguralo da se više nikada ne dogodi situacija da izborni rezultati ne budu implementirani, a vlast ne bude imenovana.

Podsjetio je da one koje su birači izabrali prije četiri godine nikada nisu došli na vlast, nije izabrana nova Federalna vlada niti su imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH. Sve odluke su od prije osam godina i rezultati izbora iz 2014. godine.

“Cilj je da nam se ovog puta to neće dogoditi jer zemlja koja želi u Europsku uniju i treba u EU, ako slušamo želje građana, mora imati osnove za to. Zato sam stvorio uvjete da se u kratkom razdoblju nakon izbora donesu odluke o implementaciji izbornih rezultata”, kazao je Schmidt.

Iznenađujuće je za njega da su se neki začudili jer je prethodno obavljao razgovore s predstavnicima stranaka koji su izrazili razumijevanje za odluke na čemu im je zahvalio budući da su vođeni mirni i trezveni razgovori tijekom izbornog dana.


“Ako me pitate koje su to stranke, to su Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i svi ostale stranke, ali i građanke stranke koje su mi važne i koje su veliki element demokratskog društva u BiH”, dodao je Schmidt.

On je naglasio i to da je nenormalno da Ustavni sud FBiH tri godine nema dovoljan broj sudaca za odlučivanje, zbog čega je dao rok do petka, 7. listopada, da aktualni predsjednik i dva potpredsjednika naprave prijedlog za imenovanje sudaca.

Na ovim izborima, istaknuo je, nisu eliminirane sve izborne prevare, ali je u razgovoru s promatračima doznao da je BiH na pravom putu ka tome jer je bilo manje prekršaja nego na prošlim izborima i to je, kaže, zahvaljujući uvođenjem paketa integriteta izbornog procesa, ali smatra da je potrebno do narednih izbora uvesti elektronsko glasanje.

SOURCEBild.ba
Previous articleZašto je gnjusno kad HDZ krivi Milanovića da je provociranjem Bošnjaka pomogao Komšiću
Next articleSlovenci redefinirali pojam braka, evo što to znači
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
odvratni debos sluša amere

smrdljivi švapski turist!