SDA bi još malo para od kladionica, ali, čini se, neće ići

Iznio je podatak da su u 2020. godini u Federaciji BiH priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili ukupni promet u iznosu većem od 1,35 milijardi KM

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas zahtjev zastupnika iz Kluba zastupnika SDA da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojim se predviđa brisanje odredbe kojom se igre na sreću oslobađaju od plaćanja PDV-a.

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno kako je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju osnovni prehrambeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi, školski pribor itd., a da igre na sreću ostanu oslobođene od plaćanja PDV-a.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović kazao je da je za to da se kladionice oporezuju, ali tvrdi da postoji određen broj osoba koji se dobro razumiju u PDV i koji tvrde da se ovim neće kladionice ni dotaći, jer kladionice, ono čime se one oporezuju su porez na dobit, licence i koncesije.

Tražio je od predlagača zakona da pojasni kako će to izgledati u odnosu na igrače, građane, šta se mijenja, što tko plaća ako se usvoji ovaj zakon.


Predsjedatelj Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović je kazao da su u obrazloženju naveli da je nepravedno, nepravično i neodrživo da način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druga dobra i usluge koje su predmet oporezivanja budu izostavljene.

– Naša intencija je da to ide prema onima koji organiziraju i priređuju igre na sreću – kazao je Osmanović.

Iznio je podatak da su u 2020. godini u Federaciji BiH priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili ukupni promet u iznosu većem od 1,35 milijardi KM uz obrazloženje da im je prihod manji u odnosu na 2019. godinu za 22,5 posto.

– To je ogromna cifra i po našoj procjeni bi negdje bilo oko 150 milijuna KM prihoda proračunima kada bismo izmijenili ovaj zakon – pojasnio je Osmanović.

Nakon rasprave zastupnici su se izjašnjavali o zahtjevu da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost razmatra po hitnom postupku, ali zbog nedostatka entitetske većine upućen je Kolegiju doma na usuglašavanje.

Bild.ba

Previous articleUSKOK je u Hrvatskoj stao na žulj liječniku koji se dosjetio ‘genijalne’ ideje, evo o čemu je riječ
Next articleNišta od smjene Tegeltije