SDA ne želi da županije dobiju dio novca do MMF-a, opet optužuju HDZ

Stranka demokratske akcije upozorava domaću javnosti i predstavnike međunarodne zajednice da ne podcjenjuju razloge blokade sredstava MMF-a od strane HDZ-a i ministra Bevande, kao i da ne izjednačavaju odgovornost za blokadu na „sve strane“, priopćeno je danas iz SDA.

– Ovdje nije riječ o „bespotrebnom inaćenju“, niti „nemogućnosti dogovora“, jer se iza ovakvog stava HDZ-a krije namjera neustavnog vezivanja županija direktno na državu, mimo Federacije BiH. Poštivanje Ustava je obveza i ne može biti stvar dogovora ili nečije dobre volje. SDA poziva političke čimbenike u BiH, i predstavnike zemalja koje sudjeluju u radu PIC-a, da brane Ustav, vladavinu zakona i poštivanje usvojenih procedura – priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Kako navode iz SDA, popuštanje i pravljenje kompromisa koji mogu trajno naškoditi ustavnopravnom poretku zemlje samo zato da bi se riješilo trenutačno političko pitanje i uklonila namjerno napravljena blokada, je put u destabilizaciju BiH.

– Ustav, zakon, procedure i neovisni sudovi, a naročito Ustavni sud čije se odluke moraju poštovati i provoditi, su jedini jamac opstanka zemlje u vremenu kada ona ostane bez uloge Visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira – priopćeno je.

Inače, na sastanku Čovića, Izetbegovića i Dodika najavljeno je da će se novac od MMF-ovog kredita dijeliti između Federacije, Republike Srpske i županija.


Distrikt Brčko trebao bi dobiti po pola posto od oba entiteta. Unatoč dogovoru, bošnjački ministri u Vijeću ministara nekoliko su puta bojkotirali izglasavanje ranije dogovorene raspodjele.

U tomu im je dijelom pomogla i HDZ BiH s obzirom na to da nisu uvjetovali izglasavanje kredita MMF-a donošenjem federalnog korona zakona.

Bild.ba

Previous articleČeka li Hercegovinu kaos s migrantima kad se granice napokon otvore?
Next articleVinko Puljić je vrlo otvoreno i žestoko govorio o sarajevskim huškačima