SDA optužuje Našu stranku, a Helez Bošku Ćavar: Razočarani jer je “rotirajući” gradonačelnik propao

SDA optužuje Našu stranku, a Helez Bošku Ćavar: Razočarani jer je “rotirajući” gradonačelnik propao

Što se dogodilo preko vikenda i čime je to HDZ „uvjerio“ Našu stranku da odustane od dogovora Koalicije za Mostar i BH bloka?

Evo što su poručili iz SDA

Predrag Kojović i Naša stranka moraju bh. javnosti objasniti što se dogodilo od petka – kada su uime BH bloka ponudili SDA-u dogovor o Mostaru i rotiranje na poziciji gradonačelnika, do ponedjeljka – kada su odlučili da ostanu suzdržani i time omoguće izbor kandidata iz HDZ-a, navodi se u reakciji SDA.

Dodaju da javnost od Naše stranke očekuje objašnjenje i odgovor na pitanje: Što se dogodilo preko vikenda i čime je to HDZ „uvjerio“ Našu stranku da odustane od dogovora Koalicije za Mostar i BH bloka?

Ono što SDA, ali i bh. javnost očekuju od Naše stranke jeste objašnjenje da li je njihov poziv predsjedniku Izetbegoviću i ponuda o rotiranju na mjestu gradonačelnika Mostara upućen licemjerno, s nadom da će biti odbijen, kako bi se našao novi izgovor za prešutnu podršku HDZ-ovom kandidatu, kažu iz SDA.

U reakciji navode da Naša stranka od samog početka pokušava naći opravdanje za vlastitu odluku da u izboru gradonačelnika Mostara ostane suzdržana, i na taj način podrži kandidata HDZ-a.

U javnost su od strane BH bloka plasirane brojne teze, od „tajnog dogovora SDA-HDZ-a“, preko nepostojeće trgovine gradonačelničkom pozicijom, prvo KCUS-om, a onda i izbornim zakonom. Sve izmišljene optužbe na račun SDA demantirao je zatim razvoj događaja, navode iz SDA i zaključuju:

Već je svima jasno da između SDA i HDZ nije bilo nikakvog dogovora, te da je sva povika bila pokušaj da se skrene pažnja s činjenice da, ustvari, između HDZ-a i Naše stranke sve vrijeme postoji koordinacija i dogovor, priopćili su iz SDA.

Oglasio se i Zukan Helez

Sve se vrti oko Boške Ćavar, na koju očito ne mogu da utječu iz vrha Naše stranke. A njenim neglasanjem HDZ-u BiH prepušta se da i dalje vlada gradom Mostarom.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez, komentirajući najnovije priopćenje Naše stranke iz koje su poručili da odustaju od modela rotirajućeg gradonačelnika Mostara i da neće podržati ni kandidata Koalicije za Mostar dr. Zlatka Guzina, niti će glasati za HDZ-ovog kandidata dr. Marija Kordića.

Ključni problem je ono što je i od početka bio problem – Boška Ćavar. Mislim da nisu mogli utjecati na nju da podrži prijedlog rotirajućeg gradonačelnika. Žena to vjerojatno nije smjela ili što već pa je njihov jedini izlaz bio da se povuku iz svega toga i kažu da neće ni s jednima, ni s drugima – rekao je Helez.

Kaže da je još jučer čitao izjave čelnika Naše stranke da su spremni podržati model rotacije gradonačelnika.

Međutim, vjerojatno nisu mogli ‘završiti’ oba svoja vijećnika. Do jučer su htjeli da budemo svi. I nije to i za jedne i za druge, to je za sva tri gradonačelnika. Ali očito da ne mogu natjerati svoje vijećnike da glasaju za ovaj rotirajući model – podcrtava Helez.

Ističe i, s obzirom na činjenicu da su se iz HDZ-a BiH još ranije izjasnili da ne žele rotirajućeg gradonačelnika, “jer više vole da vladaju sve četiri godine”, da mu je žao “što će vladati osovina zla Čović-Dodik”.

Vi znate da je Dodik sve uradio da dobije jednog vijećnika, i sad vjerojatno ta Boška Ćavar koja neće, ne želi ili jednostavno ne smije da digne ruku za ovaj model. A u stvari, neglasanjem se HDZ-u prepušta da vlada Mostarom kao i u proteklih devet godina – svjestan je Helez.

Dodaje da je gradonačelnička pozicija sada potpuno otvorena Mariju Kordiću iz HDZ-a, ako danas dobije podršku HRS-a i vijećnika srpske liste – “kojeg kontrolira Milorad Dodik”.

Očito je da im sada pobjedu prepušta Naša stranka, jer ne mogu da sudjeluju na svoje vijećnike kako će glasati. Ključna je Boška Ćavar, oko nje se sve vrti, jer ona se davno izjasnila da će biti suzdržana. A ukoliko bude suzdržana, rezultat će biti 17:17, i u trećem krugu gradonačelnika dobiva HDZ – poručuje Helez.

Smatra da ovakav razvoj situacije u Mostaru neće utjecati na budućnost Bh. bloka u drugim sredinama, gdje će ta koalicija ostati stabilna.

Mislim da to neće ostaviti nekih tragova na Bh. blok. Nije to do Bh. bloka nego do pojedinca na koga ne mogu da utječu – zaključuje Helez u razgovoru za Vijesti.ba.

Bild.ba