SDA se nisu svidjeli zaključci HNS-a: Spominjali Milanovića i UZP pa kazali “teritorijalne reorganizacije” neće biti

Evo što su sve uspjeli "sklopiti" u jedno priopćenje.

Bakir Izetbegović
MOSTAR, 11. siječnja (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović dao je izjave za medije u prostorijama SDA u Mostaru. (Foto FENA/Emanuel Soca)

SDA ocjenjuje neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

Zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o „teritorijalnoj reorganizaciji“, niz proizvoljnih i netočnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva, navode iz ove stranke.

“„Teritorijalne reorganizacije“ i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi „Herceg-Bosne“ ili formiranju „trećeg entiteta“, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački pothvat, kao i sudbinu „samouprave“ koju je predvodio Ante Jelavić”, poručeno je iz SDA.

Neutemeljena je tvrdnja HNS-a, navodi se dalje u priopćenju, da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je SIP nezakonito izabran.

“HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke što jeste, a što nije ustavno i zakonito. Postoje institucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo bojkotirati izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, nitko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom”, stoji u reakciji SDA.


SDA je uvijek pokazivala “spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje”.

“Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo”, navedeno je na kraju reakcije Stranke demokratske akcije.

Previous articleKaramatić nakon HNS-a: Ako ne dođe do dogovora Hrvati će uraditi sve da dođe do administrativno – teritorijalnog preustroja BiH
Next articleAko ne bude dogovora o izbornoj reformi Hrvati će tražiti federalnu jedinicu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments