Šef hrvatske diplomacije: “Ulazimo u krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a EU, europodručja, šengena čime svrstavamo Hrvatsku u najuži krug europskih integracija”

Danom pristupanja šengenskom prostoru hrvatska veleposlanstva i konzulati počet će izdavati viza koje će vrijediti za sve države šengenskog prostora, rekao je

Jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u četvrtak u Bruxellesu Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na njezinim kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće u zračnim lukama.

Ulaskom u šengen Hrvatska je ostvarila svoje strateške ciljeve i vanjskopolitičke prioritete što je rezultat “marljivog” rada svih nadležnih institucija, rekao je i posebno pohvalio svoje ministarstvo..

Od ukupno 281 dobivene preporuke, njih 54 se odnosilo na provedbu zajedničke vizne politike, rekao je.

Posebnu provjeru su prošla hrvatska veleposlanstva u Moskvi i Prištini gdje se tada izdavao velik broj viza.

Iz EU fondova dodijeljeno je tri milijuna eura MVEP-u kako bi se ispunile tri važne zadaće, kazao je nadalje Grlić Radman.


To su unapređenje hrvatskog informacijsko-viznog sustava i njegovo povezivanje s takvim sustavom EU, zatim prilagodba standarda fizičke i tehničke sigurnosti (riječ je o opremi) diplomatsko-konzularnih predstavništava radi usklađivanja sa šengenskim standardima, a treća se odnosi na unapređenje znanja i vještine konzularnog osoblja.

Danom pristupanja šengenskom prostoru hrvatska veleposlanstva i konzulati počet će izdavati viza koje će vrijediti za sve države šengenskog prostora, rekao je.

Riječ je o prvom proširenju šengenske zone u zadnjih deset godina i poklapa se s desetom godišnjicom pristupa Hrvatskoj EU koja će se obilježiti 2023., rekao je.

“Ulazimo u krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a EU, europodručja, šengena čime svrstavamo Hrvatsku u najuži krug europskih integracija”,  zaključio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Previous articlePrvo prekršeno obećanje: Šestorka u ZDŽ-u odbila ulazak HDZ-a u koaliciju
Next articleSa Schengenom stižu i nova pravila: U Hrvatsku se može legalno unijeti 40 cigareta, četiri litra vina, 16 litara piva i još malo rakije…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments