Šef NATO-a ponovno se povlači pred Erdoganom: Hrvatski političari, ako imaju imalo dostojanstva, umiru od srama gledajući ovo

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom Savezu.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Švedska i Finska spremne su surađivati s Turskom po pitanju njenih legitimnih sigurnosnih zabrinutosti zbog terorizma, izjavio je u srijedu u Briselu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane NATO-a, Stoltenberg je potvrdio da NATO sada aktivno radi na narednim koracima u procesu pridruživanja Švedske i Finske.

Naglasio je da je Turska “važan saveznik” koji je “izrazio zabrinutost oko nekih specifičnih pitanja, posebno u vezi borbe protiv terorizma”.

Također je naglasio da Turska ima “legitimne zabrinutosti u vezi s njihovom borbom protiv grupe PKK i drugih (terorističkih) organizacija”. Istaknuo je da NATO, Europska unija, kao i Finska i Švedska, PKK smatraju terorističkom organizacijom.

Stoltenberg je također pozdravio poruke Finske i Švedske o tome da su “spremne zaista poduzeti akcije i da bliže surađivati s Turskom kako bi riješili sigurnosne probleme u vezi s terorizmom”.


Rekao je da je uvjeren da će saveznici, čak i ako bi to moglo potrajati duže nego što je prvobitno planirano, pronaći rješenje za članstvo Švedske i Finske, posebno jer je Ankara također za politiku otvorenih vrata NATO-a.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. svibnja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. veljače. Turska, dugogodišnja članica Alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanja terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom Savezu.

Krajem svibnja Turska je u Ankari bila domaćin konzultacija sa švedskim i finskim izaslanstvima o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Turski predsjednik Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili “na željenoj razini”.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tijekom višedesetljetne terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi, navodi AA.

Napomena: Moguće je da se pitate odakle ovakav naslov? OVDJE opširnije.

SOURCEBild.ba
Previous articleBože pa gdje je pamet ovom svijetu? Hrvatska: Uhićen vozač koji je kroz Sveti Rok vozio u krivom smjeru
Next articleMilanović pita sasvim razumno pitanje: Zašto Schmidt ne iskoristi ovlasti i promjeni izborni zakon u BiH?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments