Šefik Džaferović je toliko popi*dio zbog Lavrova da je to čak simpatično

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

BiH nije velika država, ali je vrlo važna svjetska država, rekao je to u emisiji BHT1 uživo bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– BiH ima svoje dostojanstvo i svoj ponos i ono što smo uradili Komšić i ja je bilo u funkcije zaštite dostojanstva i ponosa BiH. Postoje pravila koja se trebaju poštovati, a nisu poštovana prilikom posjeta, posebno kada je u pitanju sadržaj izjava gospodina Lavrova i ja se nisam pojavio na sastanku kojeg smo i Komšić i ja potvrdili ranije – kazao je Džaferović.

Dodao je kako je Lavrov trebao poštovati institucije BiH.

– Lavrov kaže da poštuje Daytonski sporazum, da je Rusija opredjeljena za poštivanje Daytona. Ako je to tako, onda se moraju poštovati institucije BiH, zastava BiH, a to jučer nije bilo tako. Moraju se poštovati i odluke BiH, a to je NATO put, a ministar vanjskih poslova Lavrov je podržao rezoluciju Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti – dodao je bošnjački član Predsjedništva.

Spomenuo je i OHR za kojeg je Lavrov kazao kako treba napustiti BiH.

– BiH ne može funkcionirati bez OHR-a, a to je oprečno izjavi (op.a. Lavrova) da poštuje Daytonski sporazum jer je zatražio odlazak OHR-a… Kada se pogleda sve skupa, vidjet ćete da je to bio sastanak sa svim dužnosnicima iz entiteta Republika Srpska i sa srpskim dužnosnicima s državne razine – rekao je Džaferović spomenuvši i sastanak s Čovićem.

– Nakon toga se Lavrov susreo s Čovićem i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova, također Hrvatom. To je tako koncipirano da se održavaju sastanci s predstavnicima naroda, a ne s predstavnicima institucija. Svi koji dolaze u BiH morat će poštivati institucije BiH – kategoričan je Džaferović.

Džaferović je komentirao i odlaske srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beograd.

– Ne znam što je radio tamo, ali bi bolje bilo i za njega i za sve one što ih predstavlja da dolazi u Predsjedništvo BiH, da skupa radimo na boljitku ove zemlje – kazao je.

Komentirao je i sastanak ministrice Turković s Lavrovim.

– Ona je domaćin, Lavrov dolazi u našu zemlju, ja sam znao da će se sastati i tu nema ništa sporno. Komšić i ja smo dvojili što uraditi. Ovo je ozbiljan potez, alternativa je bila da odemo na sastanak i kažemo sve ono što smo rekli na konferenciji za medije. Sastanak gospođe Turković je sasvim normalan i trebao se održati – smatra bošnjački član državnog predsjedništva.

Na upit kakve posljedice očekuje nakon ovog, Džaferović je rekao da je ono što su on i Komšić uradili “poruka bh. javnosti, Ruskoj Federaciji, Americi, NATO-u”.

– BiH nije velika država, ali je vrlo važna svjetska država. Kada dužnosnici BiH dolaze iz neke zemlje, trebaju poštivati institucije ove zemlje i ustav – zaključio je on u razgovoru za BHT1 uživo.

BHRTKomentari

Next Post

U ZHŽ-u počela distribucija premije osiguranja

Uto pro 15 , 2020
Uz elektronski zahtjev, potrebno je dostaviti popis osoba za koje je uplaćena premija (ime, prezime i matični broj).