Sitarski: Prijedlog HNS-a je potpuno legitiman

Sitarski: Prijedlog HNS-a je potpuno legitiman

HNS BiH je svojim novim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH praktično reaktualizirao svoj raniji prijedlog vezan za izbor članova Predsjedništva BiH, koji podrazumijeva formiranje tri ad-hoc izborna područja u FBiH, pojasnio je za Dnevnik.ba analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski.

Piše: Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Sitarski je komentirao prijedlog izmjena Izbornoga zakona koji su stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH dostavile Interresornoj radnoj skupini za izmjene Izbornoga zakona BiH. Prijedlogom stranaka HNS-a  provode se i presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić i sve presude Europskog suda za ljudska prava. Suština prijedloga je da konstitutivni narodi nesmetano mogu izabrati svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvo BiH kao i u domove naroda.

“Prijedlog s fiksnim izbornim jedinicama u FBiH je također bio posve legitiman, a ovaj, s ad-hoc izbornim područjima podrazumijeva još niži stupanj teritorijalne reorganizacije FBiH pri provođenju izbora. Prijedlogom HNS-a provode se presude koje opterećuju Izborni zakon”, izjavio je Sitarski.

Glede prijedloga za izbor izaslanika u klubove Doma naroda Parlamenta FBiH, on je također, ocjenjuje Sitarski, posve legitiman. Drago nam je, dodao je, da on u cijelosti odgovara jednoj od varijanti Modela koji je formulirao IDPI (varijanta 2 Modela DN1, str. 18. na http://www.idpi.ba/wp-content/uploads/2018/04/IDPI-Prijedlog.pdf).
 
“Ovaj bi prijedlog u budućnosti mogao biti obogaćen mogućnošću da građani iz nekoliko objedinjenih kantona biraju po jednog izaslanika svog naroda u odgovarajući klub Doma naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Sitarski.

Bild.ba