Slovenci redefinirali pojam braka, evo što to znači

U EU zajedničko posvajanje djece za istospolne parove reguliralo je 13 država članica, a to su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg, Malta, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Švedska.

Image by Omar Medina from Pixabay

Slovenija je ozakonila pravo istospolnih parova na posvajanje djece nakon što je slovenski parlament usvojio izmjene zakona kojima se to omogućuje. Slovenski državni zbor je, s 48 glasova za i 29 protiv, jučer usvojio izmjene Obiteljskog zakona kojima se propisuje da je brak životna zajednica dviju osoba, prenijela je slovenska novinska agencija STA.

Istodobno, istospolnim partnerima u partnerskoj zajednici dopušta se zajedničko posvajanje djeteta pod jednakim uvjetima kao i supružnicima. Do promjena je došlo nakon što je u srpnju ustavni sud donio odluku po kojoj su do sada važeće odredbe bile diskriminirajuće.

Prema toj ustavnoj odluci, dosadašnja regulativa prema kojoj brak mogu sklopiti samo osobe različitog spola, a istospolni partneri u formalnoj zajednici ne mogu zajednički posvojiti dijete, nije u skladu s ustavnom zabranom diskriminacije. Ustavni sud stoga je naložio parlamentu da u roku od šest mjeseci otkloni neustavnost.

Sud je također utvrdio da je, do izmjena zakona, brak životna zajednica dviju osoba bez obzira na spol te da istospolni partneri u partnerskoj zajednici mogu zajednički posvojiti dijete pod istim uvjetima kao i bračni partneri.

Slovenska vlada je, predlažući izmjene, istaknula navode Ustavnog suda da se takva diskriminacija ne može opravdati tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muža i žene, niti posebnom zaštitom obitelji. Odlukom se, kako je u obrazloženju naveo sud, ne umanjuje važnost institucije tradicionalnog braka kao životne zajednice muža i žene te se ne mijenjaju uvjeti ni posljedice sklapanja braka između osoba različitog spola. To samo znači da od sada osim heteroseksualnih partnera brak mogu sklopiti i istospolni partneri, navela je vlada.


U EU zajedničko posvajanje djece za istospolne parove reguliralo je 13 država članica, a to su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg, Malta, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Švedska.

SOURCEHina
Previous articleSchmidt: Prvi zadatak novih vlasti implementacija presuda Ustavnog suda BiH!
Next articleStrahovit uzlet prodaje Tesle u Hrvatskoj, skok prodaje luksuznih automobila
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments