Slovenska oporba traži ostavku vlade zbog ovog razloga

Slovenska opozicija zatražila je ostavku vlade zbog odluke o cjepivu Johnson & Johnson, nakon što je 20-godišnjakinja nedavno umrla pošto je primila to cjepivo. Djevojka je dva tjedna nakon imunizacije umrla od ugrušaka, koji su rijetka pojava Johnson & Johnsona.

Za razliku od drugih država Europske unije koje su to cjepivo povukle ili ga preporučile samo za starije, ono se ljetos u Sloveniji koristilo bez ograničenja. To cjepivo, koje se daje u jednoj dozi, bilo je osobito popularno među mladima.

“Ministar Janez Poklukar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o tom cjepivu donio mimo mišljenja struke”, rekao je novinarima zastupnik Socijalnih demokrata Dejan Židan.

Pozivajući se na dokumente vlade, list Dnevnik je u petak objavio da su odluku bez konzultiranja epidemiologa i infektologa donijeli suradnici ministra zdravstva. Nakon smrti djevojke, korištenje Johnson & Johnsona je obustavljeno i vlada je odlučila da će se svi ljudi ubuduće cijepiti sigurnijim cjepivima Pfizer/BioNTecha i Moderne, osim onih koji na vlastitu odgovornost žele Johnson & Johnson.

“To je bio još jedan u nizu poteza ove vlade u kojima su pregažena pravila struke i javnosti”, rekao je Marjan Šarec, bivši premijer i jedan od vođa lijeve oporbe. Bivša premijerka Alenka Bratušek smatra da sve vezano za kontrolu i vođenje epidemije ide naopako pa da zato ne treba odstupiti samo Poklukar nego cijela vlada Janeza Janše.


 

Previous articlePožar u velikoj naftnoj rafineriji
Next articleOho! Radman kaže da Hrvatska ima potporu za lobiranje oko Izbornog zakona u BiH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments