Snimke kao iz horora koje morate vidjeti: Sarajevo se guši u magli i smogu, zrakoplov iz Hrvatske nije mogao sletjeti

Kada je riječ o nezdravom zraku, liječnici uvijek preporučuju da se smanji kretanje vani ako nije neophodno, pogotovo za ranjive kategorije.

Jutros je zrak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ponovo nezdrav, zagađenje i smog su okovali Sarajevo, a pojedini letovi iz tamošnje zračne luke su otkazani zbog slabe vidljivosti, piše N1.

Na stranici Međunarodne zračne luke Sarajevo trenutno je navedeno da su otkazana dva odlaska, točnije, letovi zrakoplovnih kompanija Turkish Airlines i Croatia Airlines koji su trebali poletjeti jutros u 6:30, odnosno, u 8:30 sati.

Kao što to u većini slučajeva biva, na okolnim brdima i u padinskim naseljima situacija je znatno bolja, zrak je nešto bolji i čišći u odnosu na naselja koja su u nizinama poput Dobrinje, Alipašinog Polja, Hrasnice i Ilidže.

Jutros podaci sa stranice IQAir prema posljednjem mjerenju pokazuju da je Sarajevo na neslavnoj listi zagađenih gradova trenutno na 18 mjestu te da je indeks zagađenosti 154, što se smatra nezdravim zrakom.

Također, prisustvo PM2.5 štetnih čestica trenutno je 61 mikrogram što je, prema pokazateljima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 12 puta više od dozvoljenog.


Kada je riječ o nezdravom zraku, liječnici uvijek preporučuju da se smanji kretanje vani ako nije neophodno, pogotovo za ranjive kategorije.

U slučaju boravka vani preporučuje se odlazak na planine i u područja s čistim zrakom, piše N1.

SOURCEBild.ba
Previous articleJučer je objavljeno da Brazil želi Zlatka Dalića, a evo čini se da je u kombinaciji još jedna ozbiljna reprezentacija
Next articleVučić se usudio izustiti ono što su ranije skoro svi znali: KFOR odbio povratak srpskih snaga na Kosovo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments