Snižavaju se cijene roaminga između zemalja Zapadnog Balkana i EU, evo i kada

Prva značajna smanjenja cijena usluga prijenosa podataka u roamingu stupit će na snagu od 1. listopada 2023.

Foto: Tanjug

Telekom operateri iz Europske unije i zemalja zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o Roamingu kojom se omogućava smanjenje cijena roaminga između EU i zemalja regije od 1. listopada 2023., čime je započeo današnji summit EU i zapadnog Balkana u Tirani.

Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu izjavila je da je prvo pitanje koje im je bilo upućeno nakon što je režim roaminga kao kod kuće stupio na snagu u našoj regiji prošlog srpnja bilo kada će se smanjiti cijene roaminga s Europskom unijom.

– I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. srpnja. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije pasti zajedno s lišćem sljedeće jeseni. To je, međutim, tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena roaminga između EU i regije na približno istu razinu domaćih cijena – rekla je Bregu.

Navedeno je da će svaki telekom operater iz EU i regije koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u roamingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prijenosa podataka u roamingu stupiti na snagu od 1. listopada 2023.

Važno je da kreatori politika na zapadnom Balkanu ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog summita zapadnog Balkana 2022., a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa zapadnog Balkana trebaju provesti spomenute reforme najkasnije do kraja 2023., priopćeno je iz RCC-a.


SOURCEbild.ba
Previous articleBreaking news: Rektor Tomić pričao mladim asistentima sa Sveučilišta i svi su mogli razumjeti što je rekao
Next articleSrušio se MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti su dobro
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments