“Srebrena malina” kupila respiratore preko crnogorske firme, plaćeni 3,9 milijuna eura

Foto: Klix.ba
Fikret Hodžić i Srebrena malina respiratore kupili preko crnogorske kompanije
Foto: Klix.ba

Portal Klix.ba je u posjedu dokumentacije koja otkriva jedan sasvim novi kut u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH i naručitelja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nabavila firma “Srebrena malina” iz Srebrenice. U cijeloj priči sada se kao posrednik pojavljuje firma iz Crne Gore.

Nabava prijeko potrebnih 100 respiratora mogla bi imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug sklopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore, a u konačnici i BiH.

BTL Medical Montenegro” je privatna firma iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme. Oni 14. travnja sklapaju ugovor s prodavcem 100 respiratora iz Kine firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 milijuna kineskih juana, odnosno 3,9 milijuna eura (7,6 milijuna KM). Podsjetimo da je Federacija BiH za kupovinu izdvojila 10,5 milijuna KM, što je otprilike 5,36 milijuna eura.

Istog dana, dakle 14. travnja, napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora gdje se u priču sada uključuje i bh. firma “Srebrena malina”. U aneksu ugovora je jasno definirano da je prodavač respiratora kineska firma “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, kupac je kao posrednik crnogorska firma “BTL Medical Montenegro”, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se “Srebrena malina” koju zastupa Fikret Hodžić.

Specifikacija respiratora je identična kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme. Dakle, “Srebrena malina” je kupila 100 respiratora model ACM812A za 30 milijuna kineskih juana, odnosno 3,9 milijuna eura.


U aneksu ugovora je navedeno: “Krajnji kupac se obavezuje imati kvalifikacije i uvjete za kupovinu i prodaju proizvoda u skladu s ovim dokumentom i izvršavanje odgovarajućih obaveza”.

Je li “Srebrena malina” imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala. Prvo, ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. travnja. Postavlja se pitanje kako je onda “Srebrena malina” mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. travnja, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek sutradan, 15. travnja, potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija “Srebrena malina” ovlaštena obaviti uvoz, carinjenje i registraciju respiratora.

Jamstvo proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

Na osnovu predračuna je vidljivo da je “Srebrena malina” cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini “Srebrena malina” je platila 8.950 eura, dok je charter let Sarajevo – Peking – Sarajevo plaćen 297.286 KM.

Cijeli članak pročitajte na portalu Klix.ba.

Bild.ba

Previous articleFederalni sanitarni inspektori do danas izrekli 32.670 rješenja o izolaciji
Next articleU padu vojnog školskog aviona pokraj Zadra poginula dva pripadnika HRZ-a