Što gori između HDZ i SDA u Mostaru? Salem Marić mislio da je u rodnom kraju, pa sam sazvao vijećničku raju

Bilo kako bilo, Sattler i Nelson će mostarska priznanja pratiti i po blamaži.

Svečana sjednica GV Mostara, koju je samoinicijativno sazvao predsjednik GV Mostara Salem Marić zadnjih dana puni medijske stupce, no što se zapravo događa. Čini se da je Marić, iz silne želje da se dodvori počasnim građanima Mostara Ericu Nelsonu i Johannu Satleru zaboravio da postoje procedure sazivanja sjednica, te je odlučio iste sazivati sam, mimo kolegija i hrvatskog i srpskog dopredsjednika.

Prema Poslovniku o radu Gradskog vijeća, članak 83. stavak 3., svečana sjednica Gradskog vijeća saziva se uz suglasnost dva zamjenika predsjednika (Zelenike HDZ BiH i Milivojevića SNSD) i uz suglasnost gradonačelnika, piše Hercegovina.info.

Međutim, Marić je sam uputio poziv na svečanu sjednicu zajedno s dnevnim redom, a da o tome nije obavijestio svoje zamjenike, čija je suglasnost potrebna za sazivanje sjenice.

Nije jasno koji su motivi ovakvog nastupa, budući da su gotovo svi članovi GV Mostara glasovali, uz nekolicinu suzdržanih a vezano za proglašenje počasnih građana Mostara – veleposlanika SAD-a u BiH, Erica Nelsona i šefa Izaslanstva EU u BiH i specijalnog predstavnika Johanna Sattlera. Gradonačelnik Mario Kordić o svemu je pisao dvojici počasnih građana da im objasni cjelokupnu blamažu, a čini se da se i Marić sad vraća u poslovnik, pa je sazvao i kolegij GV Mostara da se usuglase oko sjednice.

Prethodno je Marić poslao dopis da je on, tj. Gradsko vijeće iznad gradonačelnika.


”Prije svega, apsolutno se slažem kako u radu gradskih vlasti ne treba dozvoliti bilo kakvo ”politikantstvo”, ali želim naglasiti kako gradonačelnik Mostara nema nikakvo pravo zadirati u rad i ovlasti Gradskog vijeća i njegovog predsjednika, osim u obujmu, koji predviđa Statut Grada Mostara! Gradonačelnik se u ovom slučaju, praktički i stvarno, stavio iznad Gradskog vijeća Mostara, što nikako nije dobro za stanje ukupnih odnosa u strukturama vlasti i njihovo neometano funkcioniranje”, naveo je, uz ostalo Marić te redao članke iz gradskog Statuta u kojima se navodi da je Predsjednik GV odgovoran za rad Gradskog vijeća,.

Osvrnuo se i na članak 83. poslovnika koji je zaobišao. “Zato bih ovim putem gradonačelniku Kordiću sugerirao da, prije svega, poštuje ove ovlasti definirana gradskim Stautom, uz napomenu da je Član Poslovnika 83. stav 3 na koga se gradonačelnik poziva, itekako ispoštovan i to u potpunosti. Naime, na 14. sjednici Gradskog vijeća uvjerljivom većinom su usvojene Odluke o dodjeli priznanja za veleposlanika Nelsona i Sattlera. Gradonačelnik Kordić je tada mogao na osnovu Člana 41. osporiti te odluke, ali nije”, zaključio je Marić.

Gradonačelnik pak želi sve vratiti u poslovnik.

“Prema informacijama koje sam dobio u tijeku je održavanje sastanka rukovodstva Gradskoga vijeca koje je definirano Poslovnikom kao preduvjet zakazivanja Svečane sjednice Gradskoga vijeća. Vjerujem da je jedini ispravan put donošenja bilo kakvih odluka za Grad Mostar apsolutno poštivanje procedura koje su Poslovnikom i drugim aktima propisane. Kao gradonačelnik inzistiram na poštovanju procedura i takav pristup ne smatram mješanjem u rad Gradskoga vijeća. Drago mi je da je kolega Marić reagirao pozitivno na sugestiju o poštovanju procedura”, objavio je Kordić na facebooku.

Bilo kako bilo, Sattler i Nelson će mostarska priznanja pratiti i po blamaži.

SOURCEBild.ba
Previous articleOnkološku pacijenticu naručili na pregled za godinu dana: Kunem se da ću pozvati sve onkološke pacijente na cestu, i na sud idem, ako treba
Next articlePlenković najavio super vijesti: Pelješki most koristit će se već ove turističke sezone
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments