Što mislite dobiva li Mostar danas gradonačelnika ili će bošnjački političari napraviti novi cirkus?

Što mislite dobiva li Mostar danas gradonačelnika ili će bošnjački političari napraviti novi cirkus?

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara najavljen je za danas, s početkom u 16 sata kada će se po treći put pokušati izabrati gradonačelnik Mostara.

U drugi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar). Prošla sjednica prekinuta je nakon što je iznesen prijedlog o uvođenju svojevrsnog instituta rotirajućeg gradonačelnika.

S 34 glasa “za“ sjednica je prekinuta u petak, te je potvrđeno da je treći nastavak zakazan za danas kada bi se trebalo raspravljati i o odluci o privremenom financiranju Grada Mostara.

Ivan Zelenika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostar, rekao je nakon prekida sjednice da se radi o ”igrokazu u režiji BH bloka”.

“Radi se o igrokazu u režiji BH bloka, a vjerojatno i njihovih partnera iz Koalicije za Mostar”, rekao je Zelenika dodajući kako se dolazi u situaciju da svatko može biti gradonačelnik osim Hrvata.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar i vijećnik u Gradskom vijeću ovog grada Arman Zalihić je prije nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća u petak komentirao prijedlog o eventualnoj rotaciji gradonačelnika.

“To je princip da imamo vladajuću koaliciju HDZ-a BiH, Koalicije za Mostar i BH bloka, koje bi dale tri gradonačelnika na po 16 mjeseci. To je prihvatio Bakir Izetbegović i to nas raduje. Vidjet ćemo hoće li biti prostora da se o tome razgovara. To se inače može riješiti u sklopu političkog dogovora uz dalja podnošenja ostavki, a cilj je da nemamo pobjednike i poražene, već da imamo vlast koja će rješavati probleme građana. Dosta nam je psihoza o prodajama. Vidjet ćemo je li to moguće provesti, sporazum će svima biti ponuđen. Svi imaju pravo na to pristati ili odbiti”, izjavio je Zalihić u petak.

Na sjednici se pojavila i Boška Ćavar iz Naše stranke, koja je ranije izostala jer je bila u izolaciji zbog COVID-a 19.

“Osjećam se dobro”, kazala je te odgovorila na pitanje da li je ostala pri stavu da do kraja bude neopredijeljena između Zlatka Guzina i Marija Kordića.

“Moji birači nisu ni ljudi iz HDZ-a BiH niti iz SDA. Ostajem pri svom. Moj izbor je Irma Baralija”, poručila je Ćavar.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću Mostara, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećničkih glasova.

Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

Bild.ba