Što ste pušili, pušili ste: Usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u Federaciji

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Zastupničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Prijedlog zakona su izglasovali sa 40 glasova “za”, sedam suzdržanih i bez izaslanika koji su bili protiv. Kako je naveo predsjedatelj Tomislav Martinović, Prijedlog zakona je usvojen zajedno sa amandmanima s tim da će oni morati ponovno u Zastupnički dom na usuglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub izaslanika u Domu naroda, Zakon će početi s primjenjivanjem za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Prijedlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imat će rok od 24 mjeseca da stvore uvjete za provođenje zakona, a u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje. S druge strane, naglašavana su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duhana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.


Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dozvoljeno u zračnim lukama i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi ravnatelj aerodroma.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

SOURCEBild.ba
Previous articleMostar u bojama Ukrajine: Građani se skupili u mimohodu mira i osudili rusku agresiju
Next articleBHRT pred gašenjem. Iz menadžmenta obavijestili javnosti da prestaju s radom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments