Stranke Osmorke odgovorile SDA nakon žrijeba danas: Podsjetili su Komšića i DF na jedan simpa detalj

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda

“Osmorka” ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno sa partnerima.

– Mi smo uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH, a zajedno sa partnerima imamo jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou – navodi se u zajedničkom priopćenju.

Kako se dalje navodi, ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog, i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

– Nažalost, zbog postizbornih mahinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktualnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om – navodi se.

Stranke “Osmorke” nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine, a od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju “odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada”.


– Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine – navodi se u priopćenju.

Stranke Osmorke, istovremeno, napominju da je ubrzano formiranje vlasti na svim razinama jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU.

– Samo ispunjenjem tog uvjeta, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize – navodi se.

Stranke Osmorke pozivaju Demokratsku frontu, koja ima jednog izaslanika u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu.

Naime, tada je SD PBiH, kako se navodi, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH, te iako je SDP BiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

– Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost – podsjećaju iz ove stranke.

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine.

– Svako učestvovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu. Načela parlamentarne demakratije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim nivoima. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP – navodi se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, stranke Osmorke, javni poziv SDA za razgovore o formiranju vlasti odbijaju i još jednom podsjećaju rukovodstvo i članstvo te stranke da su “parlamentarne većine dogovorene i uspostavljene, te da je po prvi put u našoj domovini na sceni programska koalicija, dogovorena i potpisana u institucijama Bosne i Hercegovine”.

SOURCEFena
Previous articleMislio ih preveslat, al’ mu nije pošlo za rukom: Hrvat predao policiji pušku svojevoljno pa mu oni našli još 4
Next articleČetvrtfinale protiv Brazila: Pogledajte kako se Vatreni pripremaju za ključnu utakmicu prvenstva
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agi

E moji bosnjaci,ne znate ili svijesno “ne znate”da s’latinima mozete kohabitirati a da oni nijesu malo vise vrijedni nego vi.Toliko mrznje Konakovica spram Bakiru ne sluti da sa njegovim mentalnim zdrvljem je sve u redu.Bez mene potop,poslije mene potop.Jos nijeste vidjeli sto cete vidjeti.