Sud BiH: Članovi SIP-a su izabrani zakonito

Odluka ovog suda je nepravomoćna.

SUD BiH
SUD BiH

Sud Bosne i Hercegovine je 21. travnja presudio da su aktualni članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH izabrani zakonito, tj. u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Riječ je o presudi po tužbi bivšeg člana SIP-a Branka Petrića koji je osporavao izbor trenutnih članova.

“Prema ocjeni ovog vijeća, paušalni su prigovori tužitelja da imenovani kandidati za članove SIP-a nisu pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora ili izborni stručnjaci”, obrazložio je sud.

Perić je osporavao pravo Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine da imenuje članove SIP-a bez prethodno provedene natječajne procedure.

“Sud je stava da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kada je samostalno imenovao, postupao neposredno i u skladu s ustavnim ovlastima Parlamentarne skupštine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona, čime je osigurao da SIP ima sedam članova u skladu s članom 2.5 Izbornog zakona”, ukazali su u Sudu Bosne i Hercegovine, vidljivo je u presudi koju je objavio portal Istraga.


Odluka ovog suda je nepravomoćna.

U ožujku 2020. za članove SIP-a imenovani su Vanja Bjelica-Prutina, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Ahmed Šantić.

SOURCEBild.ba
Previous articleMigranti se okomili na mostarsku kuću, išli u razbojstvo dva dana zaredom. Prvi put su uspjeli, a drugi put nisu…
Next articleHRS: Uspijevamo tamo gdje drugi nisu godinama, zato smo problem
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments