Tadić o sankcijama: Ja i Asim Sarajlić? Razočarana sam. Čitav život radim pošteno, nisam žute banke uzela

Podsjetimo, Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) danas je uveo sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću zbog koruptivnih aktivnosti.

Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koja je zajedno sa Asimom Sarajlićem, članom SDA i delegatom u Domu naroda Parlamenta BiH, uvrštena na crnu listu američkih sankcija, kazala je da nije o tome obaviještena te da je razočarana takvom odlukom.

“Mene stavili na ‘crnu listu’? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene). Iznenađena sam. Kakva korupcija? Ne znam odakle to. Čitav život radim pošteno. Ja nikad ni od kog nisam žute banke uzela. Vrlo sam razočarana”, kazala je Tadić za Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo, Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) danas je uveo sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću zbog koruptivnih aktivnosti.

Naveli su u svom obrazloženju da je Tadić iskoristila svoju poziciju dok je bila glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH “za promicanje vlastitih osobnih i obiteljskih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

Naglasili su i to da su sankcije uvedene za Tadić zato što zbog političkih i osobnih razloga nije dodijelila tužiteljima predmete putem automatskog sistema raspodjele.


S druge strane, za Sarajlića se u obrazloženju navodi da je “ozloglašeni subjekt” afere “Asim”, političke korupcijske afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke”. Sarajlić je, navodi se, optužen za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu položaja i ovlasti, te trgovinu utjecajem.

Tadić i Sarajlić su stavljeni na listu sankcija sa još pet osoba sa Zapadnog Balkana.

Sankcije je prokomentarisao i sin Gordane Tadić, Tomislav Tadić koji je rekao da nedvosmisleno podržava sankcije SAD-a čak i kada su uvedene i njegovoj mami.

SOURCEBild.ba
Previous articleSrbija: Oporba traži ponavljanje izbora u Beogradu
Next articleMožda će i kod nas? U Hrvatskoj padaju cijene goriva, pojeftinilo drugi tjedan za redom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments