Tegeltija: VSTV nema nadležnost miješati se u pitanja Ustava BiH

Prema njegovim riječima, upuštajući se u tako nešto, VSTV je pružio samo dodatni dokaz ispravnosti odluke Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju suglasnosti za formiranje VSTV-a.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeća (VSTV) nema nadležnost raspravljati o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnosi na ustavno-politička pitanja, odnosno pitanja Ustava BiH.

Tegeltija, koji je bivši predsjednik VSTV-a, rekao je da to tijelo može razmatrati i davati mišljenje samo u pogledu zakona, a ne Ustava, kojima se tehnički uređuje rad pravosuđa.

“Nikako ne može razmatrati ustavno-političke akte zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Narodne skupštine Republike Srpske, koji se bave ustavnim osnovom uspostavljanja zajedničkih institucija, u ovom slučaju VSTV-a”, napomenuo je Tegeltija.

Tegeltija je istaknuo da je to “izravno izlaženje izvan okvira nadležnosti VSTV-a i bavljenje klasičnom politikom”.

On je naveo da se Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše ustavotvorno tijelo i zakonodavno predstavničko tijelo Srpske, u zaključcima bavila ustavno-političkim pitanjima i ustavnim osnovom uspostavljanja zajedničkih institucija, odnosno pitanjem nadležnosti koje proizilaze iz Ustava BiH i Daytonskog sporazuma.


“To je izvan domašaja nadležnosti VSTV-a kada je u pitanju razmatranje i davanje mišljenja na zakone koji se odnose na rad pravosuđa”, istaknuo je Tegeltija.

On je dodao da se Narodna skupština nije bavila VSTV-om i pravosuđem u zakonskoj nego ustavnoj sferi, gdje VSTV nema nikakve ovlasti na bilo koji način interferirati se bilo kakvim razmatranjem ili mišljenjem u pogledu tih ustavno-političkih odluka Narodne skupštine Srpske.

Prema njegovim riječima, upuštajući se u tako nešto, VSTV je pružio samo dodatni dokaz ispravnosti odluke Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju suglasnosti za formiranje VSTV-a.

Članovi VSTV-a po svemu sudeći će sutra pokušati usuglasiti zajedničko priopćenje o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske kojima je planirano suspendiranje Zakona o VSTV-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudaca i tužitelja na razini Srpske ili eventualno danas nakon što bude iscrpljen dnevni red redovne sjednice, rekao je Srni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

“Izvjesnije je da ćemo to pokušati usuglasiti sutra i ako to učinimo javnosti ćemo proslijediti priopćenje”, dodao je Lagumdžija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. prosinca, Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prijenosu nadležnosti sa zaključcima, među kojima je zaključak o VSTV-u. Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTV-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci.

Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje Zakona o VSTV-u BiH na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština RS povukla je suglasnost iz 2004. godine, na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTS-u u Parlamentu BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleMartinović: Zna se se tko u Zastupničkom domu može imati većinu i što ta većina znači
Next articleVeliki štrajk poslodavaca, upozoravaju na nenormalno poskupljenje struje
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments