Tribina: Međunarodni dan demokracije BiH je dočekala u stanju koje se nikako ne može nazvati istinskom demokracijom

Na javnoj tribini govorio je i kandidat HDZ-a BiH i nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije Slaven Zeljko, koji je ustvrdio kako u Bosni i Hercegovini postoji “neka varijacija demokracije”.

U povodu Međunarodnog dana demokracije, koji se inače obilježava 15. rujna, u mostarskoj Gradskoj vijećnici održana je tribina o povijesti demokracije i njenoj ulozi u modernom svijetu te o izazovima u budućnosti.

– Drago mi je što smo danas ovdje u Gradskoj vijećnici, svojevrsnom parlamentu grada. Parlamenti ovih dana obilježavaju 15. rujan kao Međunarodni dan demokracije, nakon što ga je UN postavio u svoj agendu 2008. godine. Krenemo li od antičkih vremena, srednjovjekovlja pa sve do danas, možemo vidjeti kako demokracija ima različita tumačenja u odnosu na različite postavke. Upravo to je ključna poruka da na demokraciji trebamo konstantno raditi i kontinuirano u nju ulagati, kako bi društvo i društvena zajednica u kojoj živimo imale svoj smisao – rekao je Ivan Ćubela, predsjednik Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Mostaru, koji je ujedno i organizator ove javne tribine.

Ćubela smatra kako „ne budemo li išli u smjeru otvaranja raznih društvenih tema dosta će stvari ostati nedorečeno i do toga ne smije doći“.

– Ne postoji nijedna tema koju društvo ne bi smjelo otvoriti kako bi se došlo do konačnog rješenja, za koje svi znamo da vjerojatno neće biti savršeno, ali se nadamo da će u tom trenutku biti najbolje – ustvrdio je.

Na javnoj tribini sudjelovali su studenti Sveučilišta u Mostaru, predstavnici civilnog društva, predstavnici Grada Mostara, kao i nekoliko vijećnika u aktualnom sazivu mostarskog Gradskog vijeća te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.


– Prostor Gradske vijećnice je upravo prostor u kojem se uživo i događa demokracija. Zašto je bitno pričati o demokraciji? Upravo kako bi potakli sve nas da razmišljamo o demokraciji, najboljem sustavu kojeg imamo. Demokracija nije konačan niti savršen sustav jer svjedoci smo da neke zemlje koje se nazivaju demokratskima to u suštini nisu – kazao je mostarski gradonačelnik Kordić.

On se u svom pozdravnom govoru kratko osvrnuo i na stanje u BiH.

– Osim ljudskih prava i inih stvari koji se vežu uz pojam dekoracije, jedan od najbitnijih elemenata su slobodni i pravedni izbori. Svjedoci smo što se događa u ovoj državi čitavo vrijeme, a posebno u posljednje dvije godine. Nametanjem amandmana i intervencijama u Daytonski sporazum dovedeni smo u situaciju da ovu zemlju ne možemo nazvati istinskom demokracijom – zaključio je mostarski gradonačelnik.

Što se tiče Mostara, Kordić je ustvrdio kako je situacija donekle ispravljena usvajanjem novih izbornih pravila za Grad Mostar.

Na javnoj tribini govorio je i kandidat HDZ-a BiH i nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije Slaven Zeljko, koji je ustvrdio kako u Bosni i Hercegovini postoji “neka varijacija demokracije”.

– Pitanje je da li imamo do kraja taj demokratski kapacitet koji bi trebali po definiciji i teoriji imati. Visoki predstavnik, upravo zato što je vanjski faktor, narušava samu suštinu demokracije. Neki BiH nazivaju protektoratom ili poluprotektoratom, nije ni to baš točno, ali postojanje visokog predstavnika kao unutarnjeg i suverena iznad Ustavnog suda BiH, narušava sam taj demokratski kapacitet koji bi trebali imati – zaključio je Zeljko.

 

SOURCEbild.ba
Previous articleBunio se protiv Pelješkog, a sad tvrdi: Država će se zvati Bosna, kad maknemo Hercegovinu obavijestit ćemo Ujedinjene narode
Next articleHoror u Ukrajini: Pronađena masovna grobnica, a u grobnici…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments