Tvrtka Patrio od FUCZ-a dobila poslove od 2,3 milijuna KM, a 2019. nisu imali prihoda

Tvrtka Patrio od FUCZ-a dobila poslove od 2,3 milijuna KM, a 2019. nisu imali prihoda

Tvrtka Patrio iz Visokog u prošloj godini nije ostvarila ni marku prihoda, poslovala je u gubitku, ali to je nije spriječilo da u vrijeme pandemije s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) sklopi poslove u vrijednosti od skoro 2,34 milijuna KM.

U izvještaj o nabavci opreme koja je potrebna u borbi protiv koronavirusa, a koji je FUCZ poslao Komisiji za sigurnost Federalnog parlamenta, stoji da su s kompanijom iz Visokog u kratkom vremenskom razdoblju sklopljena četiri ugovora u vrijednosti od 2,34 milijuna KM.

Patrio je po ugovorima isporučivao 10 tisuća zaštitnih vizira, tisuću zaštitnih odijela, 20 ručnih medicinskih kamera za mjerenje tjelesne temperature, a 50 tisuća zaštitnih odijela drugog tipa se još čeka.

Problematizirana je cijena pojedinih proizvoda, ali je zanimljivije to da visočka tvrtka u prošloj godini nije ostvarila nikakav prihod te da je poslovala uz gubitak od 33.972 KM.

Prihodi tvrtke u ranijim godinama nisu bili niti blizu iznosu posla koji je ona sklopila s institucijom koju je predvodio suspendirani direktor Fahrudin Solak u vrijeme pandemije. Patrio u 2018. godini bilježi prihod od 46.105 KM, a godinu ranije 74.357 KM.

Prema podacima bonitetnih kuća, famozna kompanija zapošljava samo jednu osobu, a to je vjerojatno direktor Sulejman Abazović. Prema registru poslovnih subjekata, nalazi se na adresi Zanatski centar Sebilj II 40 u Visokom.

Kako su provjerili novinari portala Tačno.net, Zanatski centar u Visokom je već više godina napušten i razrušen objekt, a u uredu tvrtke Patrio d.o.o. zatekli su samo smotan sag i jedan kompjuter.

Sigurno je da će direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, koji je od jučer u “preventivnoj” suspenziji, inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) morati pojasniti i detalje o ovakvim i sličnim nabavkama koje su rađene uz izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama, piše Klix.ba.

Bild.ba