U DF-u bijesni na Bošku Ćavar i Našu stranku

U DF-u bijesni na Bošku Ćavar i Našu stranku

Željko Komšić
Željko Komšić

Nakon što je novoizabrana vijećnica Naše stranke u Mostaru Boška Čavar kazala da joj smeta kad je nazivaju “Komšićkom” jer se zna da je “nanio zlo ne samo Hrvatima”, oglasio se DF-ov državni parlamentarac i kazao da ovo nije prvi put da Željka Komšića nazivaju zadnjim smećem.

“Nije prošlo puno vremena od kada je dotična Sanja Renić iz Zenice, članica Predsjedništva Naše stranke (NS) nazvala Željka Komšića “zadnjim smećem”. Bio je to početak 2019. godine! Olako se prešlo tada preko toga, nečemu što je uvreda prema nekome tko je član državnog Predsjedništva. Sada je početak 2021.godine. I nije dugo trebalo da se ponovi, sad još u goroj verziji”, kazao je Đonlagić, čiju izjavu prenosi Klix.ba.

Đonlagić je uputio pitanje Našoj stranci zahtijevajući da im kaže hoće li prešutjeti na njene izjave ili možda odgovoriti da je u pitanju osobna izjava i osobni stav.

“Ovo je sada napad na sistem vrijednosti koji zagovaramo i za koji se treba nastaviti boriti, a to je Bosna i Hercegovina kao građansko društvo. Zar je moguće da danas baš živimo u društvu gdje će netko ovakve gadosti izreći prema čovjeku koji predstavlja sve građane u instituciji naše države, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Prema hrabrom i nadasve srčanom čovjeku, časnom borcu i zlatnom ljiljanu Armije Republike BiH reći ‘on je nanio zla cijeloj državi’, je nešto što me je toliko razočaralo od Naše stranke, da ovo više nema veze s domaćom politikom”, razočaran je Đonlagić.

Navodi da su ovakve riječi do sada bile retorika samo Dragana Čovića i HDZ-a, no da se “mržnja” proširila.

“Gdje smo to stigli i gdje idemo kao bosanskohercegovačko društvo u cjelini? Otkuda dolazi tolika mržnja? Ovdje više nije u pitanju Željko Komšić kao pojedinac, kao osoba. Zar baš radi sitnih političkih interesa ili jeftinih poena, se treba preći preko ovoga kao da je samo vijest radi vijesti. Zar smo došli u stanje da čovjeka koji je dokazani patriota, koji voli svoju domovinu, koji nije iz plejade korumpiranih političara, koji nije povukao nikada niti ijedan potez da nanese štetu državi, koji nije mijenjao tok rijeke Miljacke da sagradi viletinu u Sarajevu, neko onako hladno, tko ga siguran sam i ne poznaje, nazove ‘zlom ne samo za Hrvate, nego za cijelu državu’”, hvalio je Džonlagić svog stranačkog šefa.

Đonlagić cijeni kako izjava da je Komšić “zlo za cijeli državu” nije uvreda samo za njega, nego i za “stotine tisuća Bosanaca i Hercegovaca u zemlji i širom svijeta”.

“Naslušao sam se i ja do sada raznih izrečenih uvrijedljivih epiteta i od socijaldemokratskih, liberalnih, građanskih, nacionalnih političkih opcija, ali ovakav iznesen stav nitko do ove dotične gospođe iz NS, nije ovako javno izrekao”, kaže on.

Smatra da Boška Čavar time šalje poruku da ne trebamo biti patriote i da ne trebamo volljeti svoju zemlju, “da budemo u politici, a da ne krademo i da ne pljačkamo javne resurse kao recimo rudu aluminij i da biramo lakši put, da gledamo ljude na osnovu toga kako se tko zove i kako se tko etnički izjašnjava, da se predamo u borbi za građansku državu u kojoj će svi građani biti jednaki?”.

“Ako Vam je ovaj sistem vrijednosti pogrešan i to “zlo”, draga sugrađanko Boška iz, i meni dragoga, Širokog Brijega, onda svrstajte i mene u to Vaše zlo”, poručio joj je samouvrijeđeni Džonlagić, neupitavši zašto o Komšiću tako misli Boška Ćavar, čije mišljenje dijeli ogromna većina Hrvata u BiH, ali ne samo Hrvata, prenosi HMS.

Bild.ba