Udri po sirotinji: Kruh sve skuplji, a gramaža mu sve manja

Kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, na policama u trgovinama se može primijetiti da su cijene ulja u blagom padu, dok je cijena brašna ista

Image by Couleur from Pixabay

Krajem 2022. godine obustavljeno je unaprijed najavljeno poskupljenje brašna u Bosni i Hercegovini, prema kojem bi vreća od 25 kilograma bila skuplja za do četiri marke, a razlog za to je pad cijena nafte na tržištu.

Iako smo u 2023. godinu ušli s nižim cijenama goriva, one, prema svemu sudeći, u mjesecima koji slijede neće dovesti do pojeftinjenja namirnica u trgovinama bez reakcije nadležnih institucija.

Kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, na policama u trgovinama se može primijetiti da su cijene ulja u blagom padu, dok je cijena brašna ista ona koja je bila u trenutku najavljenog poskupljenja prošle godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić nije optimističan kada je riječ o sniženju cijene brašna.

Kako je rekao za Avaz.ba, nema najava o poskupljenju, ali neće doći ni do pojeftinjenja u skorijem razdoblju.


Bakajlić je naveo i da pšenice ima dovoljno te da je cijena kruha nerealno visoka.

“Kruh je preskup na osnovu cijene pšenice, mi smo na to slali razne apele i u razdoblju žetve. Kruh ne treba biti skuplji od 1,20 KM naspram cijene pšenice, a oni su ga napuhali. Cijena je sve viša, a gramaža kruha sve manja”, kazao je Bakajlić.

Iz Udruženja potrošača su više puta ukazivali na apsurdno ponašanje i konstatirali da je nevjerojatno kako se cijene nafte i goriva prate kada idu prema gore i obavezno koriste kao razlog za poskupljenja, dok se potpuno ignoriraju kada padaju i kada bi, po logici, trebalo da se snize i cijene osnovnih životnih namirnica, kao i drugih proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Od 1,70 do 2,20 KM cijena je polubijelog kruha nakon poskupljenja. Od 1,50 do dvije KM cijene su kroasana, hrenovki u tijestu i ostalih pekarskih proizvoda.

SOURCEBild.ba
Previous articleKraj za hrvatske tenisače na prvom Grand Slam turniru sezone: Nikola Mektić i Mate Pavić poraženi u drugom kolu
Next articlePeruanski kaos ne jenjava: u Limi zapaljena povijesna zgrada, u tjednima prosvjeda mnogo ljudi stradalo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments