Ugašena je najveća nuklearka u Europi: Kijev poručuje stanovnicima da se evakuiraju!

"Stoga je donesena odluka da se reaktor 6 zaustavi i prevede u najsigurnije stanje - hladno zaustavljanje", navodi se.

Rad u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, potpuno je zaustavljen kao sigurnosna mjera, priopćio je jutros Energoatom, državna agencija nadležna za elektranu.

Elektrana Zaporižja “potpuno je zaustavljena” nakon što je agencija isključila reaktor 6 iz mreže u 3:41 ujutro, stoji u priopćenju. U tijeku su pripreme za njegovo hlađenje i prevođenje u hladno stanje.

Kijev je u srijedu pozvao stanovnike područja pod ruskom kontrolom oko elektrane, najveće u Europi, da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane, koje prijeti nuklearnom katastrofom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na demilitarizaciju okolnog područja.

Energoatom je priopćio da postoji veliki rizik od daljnjeg oštećenja elektroenergetske mreže kojom se napaja elektrana, zbog čega bi postrojenje moralo prijeći na “napajanje dizelskim generatorima”, koje je ograničeno “količinom raspoloživog dizelskog goriva”.


“Stoga je donesena odluka da se reaktor 6 zaustavi i prevede u najsigurnije stanje – hladno zaustavljanje”, navodi se.

SOURCEBild.ba
Previous articleStravična prometna nesreća u Srbiji: poginulo četvero mladih u BMW-u, poznati identiteti žrtava
Next articlePrije 21. godinu dogodio se najveći teroristički napad u povijesti, evo kako znamo da to nije bio “inside job”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments