Ugledni politički analitičar: Dovođenje u pitanje legalnosti izbora stvorit će fazu nekontroliranog kaosa. Objektivno, tko to radi, ruski je igrač

Navodi kako je jedan od mogućih scenarija da visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

Politički analitičar Žarko Papić u razgovoru za portal “Avaz” kaže da je propast pregovora oko Izbornog zakona BiH u rangu aranžmana Travanjskog paketa.

“Propast pregovora oko izmjene Izbornog zakona je nešto najgore što se moglo dogoditi BiH, jer nije bilo samo riječi o pregovorima oko Izbornog zakona, bilo je riječi o stabilizaciji i rješavanju krize u BiH. S obzirom na dramatične geostrateške promjene, govorim o ruskoj agresiji na Ukrajinu, to je bilo najvažnije moguće.

‘Isključivo je od SDA došao zahtjev o reduciranju Doma naroda, a dio bošnjačkih stranaka bio je protiv toga’ – Bild.ba

Nekoliko sati nakon agresije Rusije na Ukrajinu, 24. veljače, na jednom znanstvenom skupu u Sarajevu, rekao je sam da je ključno postići kompromis oko Izbornog zakona za stabilizaciju BiH, jer Rusima odgovara nestabilna BiH. Tko god bude rušio pregovore oko Izbornog zakona, objektivno radi za rusku stranu”, rekao je Papić.

Rješavanje blokada


Dokument koji je ponuđen od Europske komisije i SAD-a predstavljao je krupan korak ka građanskoj BiH.

“Balansiranje nacionalnog i građanskog na do sad najbolji mogući način, bez etničkog prefiksa za izbor članova Predsjedništva, smanjenje Doma naroda u FBiH, povećan broj Doma naroda na razini BiH i rješavanje svih blokada u Federaciji. To je u rangu Travanjskog paketa, pregovori su propali iz istih razloga kao Travanjski paket.

Tada su Silajdžić i kompanija htjeli 100 posto BiH, sad netko hoće 100 posto građansko društvo u navodima, jer to nema veze s građanskim društvom. Bojim se da ulazimo u ozbiljnu krizu”, upozorava.

Pet temeljnih neprincipijelnosti u bošnjačkoj politici koje od moguće čine nemoguću državu – Bild.ba

Navodi kako je jedan od mogućih scenarija da visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

“Onda bi vidjeli kako bi Bakir Izetbegović i svi oko njega dovodili u pitanje legitimitet visokog predstavnika, jednako kao Dodik”, rekao je Papić.

Nekontrolirani kaos

Mišljenja je da izbora mora biti, međutim bitno je i na koji način će se održati i da će uslijediti intervencija Međunarodne zajednice.

“Jedna je stvar da budu normalni izbori, a druga je da, na primjer, Hrvati budu bojkotirali. Nije riječ samo o HDZ-u, sve stranke s hrvatskim nacionalnim predznakom su spremne na bojkot. Bojkot od strane jednog konstitutivnog naroda znači da Međunarodna zajednica neće prihvatiti rezultate tog izbora, što je valjda jasno i tražit će se međunarodna intervencija. Već sada vidite da je tzv. bošnjačka politička elita beskonačno neraspoložena, kritična i napada Međunarodnu zajednicu zato što ne ispunjava njene zahtjeve”, rekao je.

Unutrašnji dogovor s velikim brojem kompromisa se mora postići, navodi Papić, inače će situacija u BiH izmaknuti kontroli.

‘Bošnjačka politika svjesno i ciljano radi na štetu BiH. Nemoguće je održati izbore bez izmjena Izbornog zakona’ – Bild.ba

“Mi sada živimo u situaciji kontroliranog kaosa. Ako se dogodi ovaj scenarij o kojem govorim, dovođenje u pitanje legalnosti izbora ući ćemo u fazu nekontroliranog kaosa. Što bi ruskoj malignoj politici na Balkanu više trebalo”, zaključio je.

SOURCEBild.ba
Previous articleDodik: Izbori će se održati i po trenutnom zakonu
Next articleIzetbegović: Pristao sam da pokušamo naći model za legitimno predstavljanje. Ali da ću to riješiti s Čovićem je nerealna stvar
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments