Ukrajinski pregovarači objavili što su predložili Rusiji: Isplivali novi detalji

Prijedlozi su najdetaljniji i najkonkretniji koje je Ukrajina dosad objavila u javnosti, prenosi Reuters.

Ukrajinski pregovarački tim rekao je da je predložio usvajanje neutralnog statusa, čime bi se Ukrajina obvezala da se neće pridruživati vojnim savezima ili biti domaćin vojnim bazama. Zauvrat Ukrajinci traže sigurnosna jamstva za trajni prestanak vojnog napada na njihovu zemlju.

Ukrajinski prijedlozi također obuhvaćaju 15-godišnje razdoblje konsultacija o statusu anektiranog Krima i stupili bi na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, rekli su pregovarači novinarima u Istanbulu.

Prijedlozi su najdetaljniji i najkonkretniji koje je Ukrajina dosad objavila u javnosti, prenosi Reuters.

“Ako uspijemo konsolidirati ove ključne odredbe, a za nas je to najosnovnije, tada će Ukrajina biti u poziciji da svoj trenutni status neblokovske i nenuklearne države promijeni u oblik trajne neutralnosti”, rekao je pregovarač Olekander Čalij u izjavi koju je uživo prenosila ukrajinska nacionalna televizija.

“Nećemo ugostiti strane vojne baze na svom teritoriju, kao ni raspoređivati ​​vojne kontingente na svom teritoriju, niti ćemo ulaziti u vojno-političke saveze”, dodao je.


SOURCEBild.ba
Previous articleSlaven Raguž pokreće pravu diplomatsku ofanzivu! U Mostaru će ugostiti najveće izaslanstvo Europskog parlamenta
Next articleRusi pripremaju osvetu UEFA-i zbog sankcija: ‘Ovo bi bilo zanimljivo, ali je teško izvedivo’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments